5 „здравословни“ джаджи, безполезни за здравето

Мария
Написана от Мария май 20, 2016 19:11

5 „здравословни“ джаджи, безполезни за здравето

Акценти:

  • Ултравиолетова лампа - прахосмукачки
  • Електрически термометър - прибори
  • Масажори - против целулит

Свързани:

Не сме против такава техника. В някои случаи е полезна, понякога просто е приятна за използване. Но представата за нея, като необходима за здравето, е преувеличено.

1. Електрическа четка за зъби

„Зъболекарите препоръчват“ – това сме го чували и виждаме. Телевизионно-рекламните зъболекари с искрящите усмивки сами са си измили зъбите до блясък и съветват и другите да го правят. А пък истинските лекари само вдигат ръце – „Това е само реклама!“

Какво всъщност?

В ежедневната гриза за зъбите са важни редовността на миенето – не по-малко от 2 пъти дневно, продължителност – не по-малко от 3 минути, правилно подбрана твърдост на косъма на четката, правилните движения – от венците, за да не се „замитат“ под тях замърсявания, използване на конец за зъби – никаква четка не може да изчисти хранителните остатъци между разположените плътно един до друг зъби, почистването на най-отдалечените участъци – веднъж на 2-3 месеца, смяна на четката за зъби.

Електрическата четка чисти зъбите, и то съвсем нелошо. Но само тя не може да замени ръчната и да изгради у човек навици за правилно миене на зъбите, това е възможно само с обикновена четка.

Електрическите четки не помагат за почистването на зъбите по-редовно, отколкото вие сте свикнали. Ако ви мързи или няма кога – няма да има разлика дали е с такава четка или с ръчна.

Определената продължителност е необходима, за да е възможно активните вещества от пастата за зъби да проникнат в зъбните тъкани и да започнат да работят.

Полезна алтернатива

Много по-голяма полза за зъбите и венците има от иригатора за устната кухина, който промива пространствата между зъбите с тънко насочена струя вода.

Иригаторът е полезен за всички, а за хората с мостове, коронки и брекети и проблеми с венците, си е наистина необходим.

2. Сокоизтисквачка

Прясноизцеденият сок е атрибут на разкоша и на здравето, но пък ендокринолозите бият тревога, че захарен диабет от втори тип все по-често се открива не само при пълни хора и водещи заседнал начин на живот и обичащи фаст фууд, но тези, които водят здравословен начин на живот, но пият такива фрешове.

Какво се случва всъщност?

Сладките фрешове – от грейпфрут, портокал, ябълки, моркови, са не по-малко калорични от например газираните напитки – в 100 грама кола има приблизително толкова калории, колкото и във фреша от портокал.

Захарта, съдържаща се в изцедения пресен сок, моментално се всмуква в кръвта и повдига нивото на глюкозата, на което организмът отговаря с рязко покачване на инсулина.

3. Електрически термометър

Повечето от тези прибори, дори с нормално заредена батерия показват неточна температура, отклонения от повече от 0.5 градуса за тях са абсолютно нормални, а това затруднява и диагностиката – например, ако при 37.1 термометърът показва 36.4, то може просто да се пропусне слабо протичащ възпалителен процес.

И изобщо ситуациите, когато трябва да се знае колко е точна температурата, са много.

4. Прахосмукачки-роботи с ултравиолетова лампа

Според информацията трябва не само да почистват, но и да унищожават вредните микроорганизми и най-вече акарите и техните ларви.

Но се оказва, че е необходимо продължително въздействие на ултравиолетовата лампа – около 15-20 минути, за да се постигне такъв ефект. И затова сериозните компании-производители на прахосмукачки не използват тази технология.

5. Ръчни антицелулитни масажори

Тук е много просто – неефективни са. Да, такъв масаж съществува, но се извършва от специалисти.

5 „здравословни“ джаджи, безполезни за здравето
4.6 (91.94%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 20, 2016 19:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи