50 нюанса жълто или кого атакува хепатит А

Мария
Написана от Мария март 8, 2015 13:44

50 нюанса жълто или кого атакува хепатит А

Акценти:

  • Болест на Боткин - рискови групи
  • Протичане при деца
  • Диференциални диагнози

Свързани:

По данни на Световната здравна организация годишно по света се регистрират около 1.5 милиона случая на вирусен хепатит А или болест на Боткин, у на заболяването е познато и с названието „болест на мръсните ръце“.

А непроявяващи се инфекции още по-често, тъй като често заболяването протича в скрита форма.

В България заболеваемостта от хепатит А е доста над средните европейските нива, тъй като през летните месеци ежедневно се регистрират случаи, колкото в Швеция годишно.

Възприемчивостта на организма към тази инфекция е много висока. Попаднал в организма вирусът на хепатит А практически в 100% от случаите предизвиква заболяване. За щастие, преболедувалите хора най-често придобиват към вируса, който го предизвиква болестта на Боткин, устойчив пожизнен имунитет.

Рисковите групи

Да се установи кога и къде се е случило заразяването е много трудно, тъй като инкубационният период на тази инфекция е със средна продължителност от месец до 50 дни. Много рядко е възможно проявление на заболяването за период от 10 дни.

Симптомите на вирусния хепатит А обикновено са с продължителност от 3 седмици до 2 месеца, но в редки случаи е възможно те да започнат да се проявяват и след период от около половин година.

Особено често от хепатит А страдат деца и младежи, а също и хора в напреднала възраст с хронични заболявания. Ако заболяването протича в лека форма, то обикновено в рамките на около година функциите на черния дроб се възстановяват напълно.

Но при хората с изтощен организъм прекараната жълтеница влошава състоянието на имунната система, а също и функцията на черния дроб, жлъчните пътища – възможно е развитието на холецистит, дискинезия, хроничен панкреатит.

Важно е да се отбележи, че ако някой от семейството ви заболее от хепатит, останалите членове на семейството могат да използват специалният препарат имуноглобулин. Но сигурният начин за предпазване от инфекцията е ваксината.

Поставя се чрез двукратно въвеждане с интервал от 6-12 или 18 месеци. Продължителността на защитата е не по-малко от 10 години. В България ваксинацията срещу хепатит А не е включена в имунизационния календар, а се поставя срещу заплащане.

Освен при личен лекар незадължителни имунизации, каквато е и тази срещу хепатит А се правят във всеки кабинет на Регионалните здравни инспекции.

Основната причина за хепатит А е грубото пренебрегване на хигиенните правила, тъй като начинът за заразяване е изключително прост – чрез мръсни ръце. Но освен това е необходимо да се обръща внимание на чистотата на всичко това, което попада в устата на човек.

Тъй като вирусът е възможно да се намира във водата и хранителните продукти.

Какъв е този цвят?

За щастие, хепатит А протича тежко изключително рядко – само в 1-3% от случаите. Интензивността на симптомите се увеличава с напредването на възрастта.

Най-честите проявления на заболяването са гадене, слабост, покачване на температурата, болка в дясното подребрие, където е разположен черния дроб, пожълтяване на бялото на очите, хепатомегалия, стомашно разстройство, обезцветяване на фецеса, тъмна урина – с цвят на бира.

При децата болестта на Боткин обикновено протича без развитие на жълтеница. И единствените симптоми на заболяването са повишаване на телесната температура или краткотрайно чревно разстройство.

В тази връзка е възможно заболяването да бъде пропуснато, тъй като е много вероятно то да бъде сбъркано с остра вирусна инфекция или с хранително отравяне.

50 нюанса жълто или кого атакува хепатит А
4.5 (90.3%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 8, 2015 13:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи