6-годишно дете от Испания се разболя от забравената от почти 30 години дифтерия, поради отказа на неговите родители да го ваксинират

Мария
Написана от Мария юни 8, 2015 07:45

6-годишно дете от Испания се разболя от забравената от почти 30 години дифтерия, поради отказа на неговите родители да го ваксинират

Акценти:

  • Имунизационен календар
  • Дифтерия
  • Ваксина против дифтерия

Свързани:

Официално от Мадрид благодариха на руския народ за помощта за спасяването на 6-годишно испанче, макар и реално спасяването на детето да бе осъществено със серум с изтекъл срок на годност, предоставен от Франция.

От Русия спешно изпратиха в Испания антитоксичен противодифтериен серум. В страната бе регистриран 1-вият случай от 30 години на това опасно заболяване.

Испанските медици се оказаха неподготвени за евентуално избухване на епидемия от тази инфекциозна болест и затова се обърнаха за помощ към държавите членки на Световната здравна организация. На молбата на помощ откликнала единствено Руската федерация.

Това е първият случай на дифтерия в Испания от 1986 година. 6-годишно момче от град Херона, намиращ в Североизточна Каталония, било хоспитализирано с признаци на това инфекциозно заболяване. Като цяло дифтерията сега се среща предимно в бедните тропически държави.

И европейските лекари до сега смятаха, че дори при горещия и сухия климат в Испания, тази болест не представлява заплаха за населението.

„В Испания бактерията-причинител на дифтерия, както знаете, не съществува през последните 30 години, – посочва сътрудникът на епидемиологичната клиника Антони Трийя. – И поради това предполагаме, че е възможно неин преносител да е дошъл от някаква друга държава, където се регистрират случаи на дифтерия“.

Заболяването се предизвиква от бацила на Льофлер. Именно поради отделяния от него токсин, то болестта е възможно да протече в много тежка форма. При повечето разболели се проявяват следните симптоми – висока температура, увеличаване на лимфните възли, оток на шията и най-страшното – поява на дифтерийна плака или лезия.

„Предотвратяването на дифтерия, за съжаление е възможно само и единствено с ваксина – посочва доктор Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. – Тъй като е основният начин за заразяване е въздушно-капковия и контактно битовият. Дифтерийният бацил се предава чрез ръцете, чрез предметите, посудата, хавлиите, играчките на децата, дрехите и т.н. Тоест заразяването е изключително лесно. И ако човек е незащитен, в смисъл няма изграден имунитет, то дори при кратко излагане на бацила на Льофлер, е голяма вероятността да се разболее.“

Испанските лекари не разполагали със серум за борба с дифтерията и това наложило те да се обърнат за помощ към страните членки на Световната здравна организация. Като в крайна сметка детето е спасено с противодифтериен токсин с изтекъл срок на годност от Франция.

Според информация от доктор Кунчев България също при необходимост и искане от други държави има възможност да предоставя от този серум.
У нас ваксината против дифтерия е двойна заедно с тази против тетанус. Използва се препаратът ТЕТАDIF / DIFTET, който се прилага мускулна.

Първото поставяне е на 2-месечна възраст и след 25-тата година е предвидено поставяне на всеки 10 години. Ваксината е част от задължителния имунизационен календар за 2015 година на Република България и съответно е безплатна.

Затова от екипа на Lechenie.bg призоваваме нашите читатели, ако не им била поставяна ваксина против дифтерия и тетанус през последните повече от 10 години да посетят личния си лекар. Тази препоръка се отнася и за тези наши читатели, които през тази година навършват 25 години.

Това е изключително важно от гледна точка на факта, че дифтерията е едно от опасните за живота заболявания, при което рискът от летален изход е в рамките на 5-10%, а при хората навършили 40 години това съотношение се повиша до около 20%.

Изключително неразумно е поемането на такъв риск при положение, че съществува ваксина, която осигурява почти 100% защита и още повече, че тя е безплатна, достатъчно е всеки един от нас, на който не му е поставяна да посети личния си лекар.

6-годишно дете от Испания се разболя от забравената от почти 30 години дифтерия, поради отказа на неговите родители да го ваксинират
4.5 (90%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 8, 2015 07:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи