6 интересни факта за мозъка, за които дори и не предполагате

Мария
Написана от Мария март 5, 2015 09:39

6 интересни факта за мозъка, за които дори и не предполагате

Акценти:

  • Мозък - маса и интелект
  • Интелект и изкуствените хранителни добавки
  • Потребление на калории и кислород

Свързани:

Мозъкът е един от най-загадъчните органи на човешкото тяло. И затова от екипа на Lechenie.bg подбрахме най-интересните факти за човешкия мозък.

1. Мъжки и женски мозък – каква е разликата?

Средно, мозъкът на мъжете е с 10% по-голям от женския. Но при жените функционира по-ефективно и по-бързо, отколкото при мъжете. Това се дължи на факта, че женският мозък има повече връзка между нервните клетки, а и самите неврони са повече на брой.

С течение на времето най-загадъчният орган на човешкото тяло еволюира. Средната маса на мъжкия мозък през 1860 г. е била 1370 грама. А сега мозъкът на средностатистическия мъж тежи 1425 грама, като с напредването на възрастта неговата маса се понижава до 1395 грама.

Максималното тегло на женския мозък, което някога е регистрирано, е било 1565 грама, а на мъжкия – 2049 грама. За сравнение 9-метровите динозаври са имали мозък с тегло от 70 грама, тоест с размер на обикновен орех.

2. Има ли размерът значение?

Ако мозъкът бива трениран той расте, както и мускулите. Въпросът за връзката между нивото на интелекта и размерът на мозъка не е изследван до край и към настоящия момент остава отворен.

Интересен факт, че мозъкът на средностатистическия мъж е достатъчно голям и е с маса 1425 грама. Мозъкът на Иван Сергеевич Тургенев, руски писател, бил с тегло 2012 грама, на на Айнщайн 1230 грама. Изглежда връзка между маса и ниво на интелект няма, но това предположение все още не е доказано.

3. Сън и бодърстване

В състояние на бодърстване човешкият мозък генерира електроенергия достатъчна за запалването на електрическа лампа с мощност от 10 до 23 вата. По време на сън мозъкът е по-активен.

През този период обработва получената през деня информация. Хората с висок коефициент на интелигентност често си позволяват да подремват за кратко през деня. Следобедният сън зарежда човека с енергия и му помага да се концентрира върху работата.

4. Потребление на калории и кислород

Мозъкът съдържа до 60% мазнини – това е най-мазният човешки орган. Той представлява по-малко от 2% от теглото на човека, но използва около 20-30% от употребяваните с храната калории. По този начин постоянното недохранване негативно се отразява на интелектуалното развитие на човека.

Най-загадъчният орган на човешкото тялото е и най-големият потребител на глюкоза, затова за стимулиране на умствената дейност за предпочитане са по-сладките храни, като шоколад например.

Също така мозъкът използва 20% от постъпващия в организма кислород. За нормалното функциониране на най-загадъчния орган на човешкото тяло човек е необходимо да диша свеж въздух.

5. Интелектът и изкуствените хранителни добавки

В Ню Йорк провели изследване на 1 млн. студенти, които били разпределени в 2 група Участниците от първата в проучването консумирали храни без изкуствени хранителни добавки, а втората с консерванти и химически добавки.

Най-добри резултати на изпитите показали участниците от първата група. Химическите добавки и консерванти „убиват “ нашия мозък.

6. Мозъкът може да поеме количество информация равно на 1000 терабайта

Частица от мозъчната тъкан с размери на морска песъчинка съдържа около 100 хиляди неврона. Всяка нервна клетка е свързана поотделно с други, като тези връзки се наричат синапси и са около 40 хиляди.

Ако умножим около 100 млрд. неврона по 40 хиляди, ще се получи, че в човешкия мозък има повече връзки, отколкото звезди в цялата Вселена.

В човешкият мозък има достатъчно място, за да се съберат 5 тома на енциклопедия Британия или около 1000 терабайта.

6 интересни факта за мозъка, за които дори и не предполагате
4.6 (91.82%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 5, 2015 09:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи