6 медицински факта за ръкостискането

Мария
Написана от Мария февруари 23, 2016 00:53

6 медицински факта за ръкостискането

Акценти:

  • Ръкостискане - скрити механизми
  • Взаимно доверие - обстановка
  • Добросъвестност - отношение

Свързани:

Факт №1 – здравото ръкостискане е най-заразното от възможните контактни приветствия. Количеството бактерии, което се предават на събеседника, с 90% повече, отколкото при приветствие със стиснати на юмруци ръце.

А най-чистото приветствие е потупването с отворена длан по рамото на събеседника. Известно е, че средно женските ръце се обитават от приблизително 1.5 пъти повече микроорганизми, отколкото мъжките.

Това е свързано с незначително повишена киселинност на кожата на ръцете при мъжете в сравнение с жените, което означава, че по-силна бариера срещу бактериите.

Факт №2 – вероятността от заразяване с грип чрез ръкостискане е по-висока, отколкото при целувка на инфектиран човек по бузата, макар и проучванията да показват, че 86% от хората предпочитат именно да стиснат ръката на събеседника си, а не да го целуват по бузата.

Вирусът се разпространява не чрез слюнката, и поради това целувката е безобидна, а чрез слузта. А частиците слуз остават именно по дланите на боледуващия човек, който често докосва своя нос, устни и очи.

Факт №3 – силата на ръкостискането говори за скоростта на стареене, биологичната възраст на човека и неговата предразположеност към сърдечно-съдови заболявания.

Вялото ръкостискане на средна възраст означава значително повишен риск от инсулт. Учените пресмятат, че при хората с енергично ръкостискане вероятността от развитие на исхемичен инсулт е с 42% по-висока.

А намаляването силата на ръкостискането с всеки 5 килограма увеличава риска от настъпване на смърт по каквато и да е причина с до 17%.

Известен е също случай, когато опитен лекар, обменил случайно ръкостискане, предположил у събеседника си тумор на мозъка, и не сбъркал.

Това означава, че в бъдеще най-вероятно ще е възможно само по ръкостискане да се определя здравословното състояние на човека и съществуващите рискове от възникване на едно или друго сериозно заболяване.

Факт №4 – ръкостискане, начин на оценка на състоянието на събеседника. Някои мъже, инстинктивно и без да се замислят, поднасят към лицето си ръката веднага след ръкостискане.

Учените доказват, че това е неосъзнат опит да се подуши собствената ръка. Това поведение ни е останало от предците, които по миризмата на кожата определяли емоционалното състояние на своя опонент.

Макар и вече да сме загубили това си фино обоняние да долавяме страха на противника, то някои несъзнателни поведенчески изяви са останали и до наши дни и това съвсем не е случайно.

Факт №5 – ръкостискането се предава по наследство – характерът на ръкостискането е 65%, заложен в нашите гени, които ние получаваме от родителите си.

Възпитанието и психоемоционалното състояние на човека към момента на ръкостискането определят неговия маниер само до 35%.

Това означава, че това дали стискаме енергично или вяло, се определя до голяма степен от нашите гени, а не от състоянието ни към момента.

Факт №6 – ръкостискането отключва скрити механизми, необходими за общуването

При ръкостискане се активизират зоните на мозъка, които отговарят за социалните контакти.

Тоест хората, обменящи ръкостискане, по-добре си взаимодействат един с друг, така например кандидатът за работа с по-енергично ръкостискане на бъдещия работодател има по-големи шансове да получи желаната позиция.

А и не само – например енергичното ръкостискане на продавача на купувача създава обстановка на взаимно доверие между двамата и така поведението им става някак по-предвидимо.

Тоест ръкостискането осигурява и добросъвестност в отношението между хората.

6 медицински факта за ръкостискането
4.5 (89.49%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 23, 2016 00:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи