6 правила при възпитанието на дъщери

Калина
Написана от Калина март 19, 2015 07:28

6 правила при възпитанието на дъщери

Акценти:

  • На какво да научим дъщеря си?
  • Как се възпитават момичетата?
  • Как да се отнасяме с дъщеря си през пубертета?

Свързани:

Как да предпазите своята дъщеря от натиска да има отлични оценки в училище и да изглежда като супермодел?

Танит Кери, автор на нова книга по темата, има няколко съвета за възпитанието на момичетата.

Научете я да обича своето тяло

От най-ранна възраст нашите момичета се чувстват като участнички в постоянно състезание за красота, в което те смятат, че никога няма да спечелят.

 

Особено в социалните мрежи, където всичко, което е хубаво, се класира според броя на събраните лайкове.

Обяснете на дъщеря си как да се оглежда в огледалото и да се фокусира върху добрите си черти и качества, както и върху начина, по който нейното тяло й служи, а не само как изглежда за другите.

Обърнете й внимание, че съдържанието е по-важно от формата. Покажете й, че външният вид е само малка част от това, което е тя.

Не й позволявайте да се превърне в малката мис „Перфект“

Резултатите от теста за „малката мис „Перфект“ са също толкова повърхностни, колкото и външният вид. Тя е любезна, отговорна, обичана от учителите и от приятелите си.

Но понякога този публичен образ на доброто момиче може да постави висока летва пред дъщеря ви. Ако тя е обсебена от мисълта как изглежда и дали се харесва на света, тя няма пространство и свобода да работи върху това какво иска тя самата и от какво се нуждае.

Затова спрете да я карате да бъде доброто момиче. Кажете й, че я предпочитате естествена и да бъде себе си, отколкото в образ, създаден за да се хареса на другите. Научете я, че стараейки се винаги да бъде перфектна във всичко, тя ще се чувства разочарована.

Открийте таланта на своето момиче

Всеки е талантлив в нещо – някои деца са музикални, други са атлетични, трети – интелектуални, академични или рисуват добре, четвърти обичат животните и се грижат за природата.

Това винаги е свързано с вътрешна дарба, защото децата обичат да правят неща, които са им лесни. За да откриете таланта на своята дъщеря, просто я попитайте какво обича да прави.

Веднъж да почувства, че тя свободно може да изяви дарбата си, чувството на самоувереност в това й занимание ще й даде самочувствие и в сферите, в които тя не е толкова компетентна.

Поддържайте комуникацията помежду си

В свят на динамичен живот, децата възприемат нашата постоянна заетост и работа като отхвърляне. Ако най-честите разговори, които имате с дъщеря си, са за да й се скарате за резултатите й в училище, тя бързо може да стане хиперсензитивна и да заеме позиция на самоотбрана.

Такива деца стават по-малко разговорливи и се затварят в себе си. В променящия се свят, в който децата бързо могат да тръгнат по лоши пътеки и да се сблъскат с предизвикателства, за които не са емоционално готови, е по-важно от всякога да поддържаме връзка с нашите деца. Отделете време само за вас и дъщеря си. Без натиск и давайки възможност на момичето да каже нещата, които го вълнуват.

Децата се нуждаят от възможността да споделят неща, които ги плашат и тревожат, още повече, че те не са така уверени като нас, възрастните. В противен случай, техните страхове остават в подсъзнанието и могат да „избият“ под формата на хранителни разстройство, самонараняване, тревожност.

Бащите са нужни повече от всякога

В епоха, когато момичетата са окуражени от нашата култура да угаждат на мъжете с начина, по който изглеждат и работят, сигурността на безусловната бащина любов е мощен стимул.

Учените смятат, че един баща може да има дори по-голяма роля в изграждането на самосъзнанието на дъщерята, отколкото собствената й майка. Ролята на бащата е да превърне момичето си в жена, която търси  здрави взаимоотношения с мъжете.

Бащите трябва да показват на момичетата, че искат да прекарват време с тях не по друга причина, а защото ги обичат безусловно.

Ограмотете я за секса, преди порното да го направи

Въпросът не е дали децата ни ще гледат порно, а кога. Че порното влияе недобре в детските години е вън от съмнение – в едно проучване самите деца казват това. Нещо повече – през последните години има забележителен ръст на случаите с насилие над жени.

Това е така, защото ако някой е видял в порно филм жените да бъдат наричани „кучки“ и да бъдат принуждавани да правят нещо, той смята, че има подобни права и в реалния живот.

Порното е най-разпространената форма за секс образование. Затова вземете нещата в сови ръце, преди да го направи порно индустрията. Кажете на дъщеря си, че порното е фикция. Порното не е секс, така както един трилър или екшън не е това, което се случва в реалния живот.

6 правила при възпитанието на дъщери
4.4 (88.89%) 36 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 19, 2015 07:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи