Шоколадът е универсално лакомство, което може да има различен вкус, ценят го и най-изкушените кулинари.

Дори и хората, които се грижат за здравето си и се опитват да спрат сладкото, не могат да устоят на шоколада.

Не бързайте да се обвинявате за проявената слабост.

Имате 6 причини да си хапнете шоколад точно сега, без да изпитвате угризения на съвестта.

1. Помага за борба със зъбния камък

Искате вашите зъби да бъдат бели и здрави?

Тогава ежедневно хапвайте малки парченца шоколад.

Макар и в шоколада да има тъмен пигмент, лакомството действа антисептично и предотвратява образуването на зъбна плака.

Полезно е да знаете!

Шоколадът съдържа екстракт, който намалява вредата, нанасяна на организма при болест на Алцхаймер.

Частично възстановява увредените нервни пътища в мозъка, нормализирайки тяхната функция.

2. Помага за превенция на слънчеви изгаряния

В шоколада има флавоноиди, които частично неутрализират вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Това е причината тези, които това лакомството, могат да стоят 2 пъти по-дълго на слънце без вреда за здравето, в сравнение с тези, които не накусват шоколад.

Това е интересно!

Лятно време специалистите препоръчват да похапваме по няколко парченца черен шоколад дневно, по 15-20 грама.

Помнете важното правило – колкото по-тъмен, толкова повече флавоноиди съдържа.

3. Съдържа ценни хранителни вещества

Шоколадът с високо съдържание на какао е богат на хранителни вещества.

В неговия състав има цинк, селен, манган, калий, желязо, магнезий и други.

За да не трупате наднормено тегло, 10 минути преди хранене изяжте няколко парченца черен шоколад.

Лакомството много добре утолява глада и няма да ви се иска да увеличавате порцията.

Ако храненията огладнеете внезапно, сложете в устата няколко парченца тъмен шоколад и го оставете да се стопи в устата.

4. Подобрява паметта

Хората, които си набавят достатъчно флавоноиди, в напреднала възраст рядко се оплакват от лоша памет.

До това заключение са стигнали канадски учени след проведени изследвания.

Проблемът е, че количеството флавоноиди значително намалява след обработката на суровината и добавяне на допълните компоненти.

Затова трябва да избираме шоколад с високо качество с голямо количество какао.

5. Помага за борба с хронична умора

При хронична умора се препоръчва похапване на 15 грама черен шоколад.

Тази ежедневна доза е достатъчна за ободряване, за оправяне на настроението.

6. Няколко съвета за накрая

Шоколадът е храна, която не отказва нито един, който обича сладко.

Гастрономите го обичат не само заради невероятния вкус, но и защото е полезен.

Естествено става дума за тъмния шоколад с голямо съдържание на какао.

Отдавна е доказано, че този продукт помага за бързо възстановяване на силите и за ободряване.

Ако сте свикнали да се зареждате с кафе или с енергийни напитки, по-добре ги заменете с черен шоколад.

В качествения шоколад има много антиоксиданти, които са нужни и на децата, и на хората в напреднала възраст, укрепва кръвоносните съдов и нормализира кръвното.

Редовното похапване на шоколад е отлична профилактика на инфекциозни заболявания, сезонна депресия.

Парченце черен шоколад, изядено на гладно, стимулира мозъчната функция, затова ако работата ви е свързана с интелектуални усилия, хапвайте от това лакомство.

Между впрочем, шоколадът трябва да се яде с неподсладен черен чай, защото именно така е най-вкусен.

Всъщност яденето на шоколад е цяло изкуство.

Настанете се удобно и поднесете към лицето малко парченце шоколад и вдъхнете аромат.