6 признака, че прекалявате с алкохола

Мария
Написана от Мария февруари 28, 2015 07:47

6 признака, че прекалявате с алкохола

Акценти:

  • Спиртни напитки - безсъние
  • Раздразнителност - злоупотреба с алкохол
  • Сутрешна сухота в очите

Свързани:

Въпреки че етиловият спирт се явява невротоксична отрова, а самият алкохол е един от ключовите канцерогени, според Световната здравна организация, малко са тези които го разглеждат от тази му страна.

Но тук следва да се направи едно уточнение – алкохолните напитки в определени граници, до около 50 мл дневно способстват за подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система, тъй като действат отпускащо на стените на кръвоносните съдове.

Алкохолът е символ на отдихът и веселието и именно това е едно от положителните му свойства, тъй като намалява напрежението и нивата на хормоните на стреса в организма на човека се понижават, а това допринася за по-добрата имунна регулация.

Етиловият спирт от дълбока древност е използван за направата на най-различни лекарствени отвари, както и за заздравяване на рани.

Но въпреки това прекомерната употреба на алкохолни напитки въздейства токсично на човешкия организма и основно на черния дроб.

Затова е важно човек да е наясно какви са сигналите, които му изпраща тялото, в резултат на употребата на по-големи количества алкохол:

1. Направили сте пътека до тоалетната

Честото ставане през нощта за ходене до тоалетна може да бъде признак, че вие пиете повече от допустимото количество алкохол или това с което тялото ви може да справи. Антидиуретичният хормон /вазопресин/ регулира количеството на урината в организма.

Условно казано, той указва на бъбреците кога следва да отделят по-концентрирана урината, за да се намали необходимостта от уриниране. През нощта производството на този хормон естествено се увеличава, за да е възможно човек да се наспи.

Но употребата на алкохол потиска образуването на антидиуретичния хормон, което е причината човек да чувства необходимост да отиде до тоалетна и през нощта.

2. Сутрешна сухота на очите

Употребата на по-големи количества алкохолни напитки може да предизвика сухота в очите. Алкохолът не само обезводнява организма, но и по този начин се препятства образуването на сълзи, тоест се блокира естественото овлажняване на очните лигавици.

3. Постоянна мисъл за чаша алкохолна напитка

Ако мисълта за чаша вино не дава покой в рамките на работния ден, това е признак за сериозен проблем. Алкохолът помага на човек да се отпусне, но не решава житейските проблеми. Натрапчивите мисли за спиртни напитки е възможно да бъде признак за зараждаща се зависимост.

4. Проблеми с храносмилателната система

Нарушенията в стомашно-чревния тракт могат да бъдат резултат от разнообразни проблеми. Например, излишната течност, която не се абсорбира напълно в червата може да стане причина за воднист фецес.

Трудно подлежащите на измиване и мазни изпражнения са признак на това, че черният дроб не се справя с преработването на мазнините поради необходимостта да неутрализира алкохола.

Урината може да потъмнее поради тежко увреждане на най-голямата жлеза в човешкото тяло. Алкохолът също нарушава баланса на микрофлората в червата, което влошава качеството на храносмилателните процеси и отслабване на имунната система.

5. Умора, често забравяне и раздразнителност

Алкохолът води до фрагментация на циклите на съня, което прави човек уморен. Спиртните напитки са стимулатор, поради това те нарушават съня в активната фаза, в която човек най-често сънува. Но тази фаза е необходима за систематизирането на спомените и за формирането на настроението.

6. Безсъние

Почти 60% от алкохолиците страдат от безсъние. Те не само изпитват недостиг на бързите фази на съня, но и на бавните. Мозъкът на алкохолиците „забравя“ как правилно да спи. Това нарушение се запазва дори години, след като човек се избави от този си порок.

6 признака, че прекалявате с алкохола
4.5 (90.88%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 28, 2015 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи