6-те най-добри храни за прочистване на артериите от плаки

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2014 06:55

6-те най-добри храни за прочистване на артериите от плаки

Акценти:

  • Защо аспержите са ефективни във всяка един кръвоносен съд в човешкото тяло?
  • Намалява ли консумацията на нар риска от сърдечни заболявания?
  • Отпуска ли спирулината стените на кръвоносните съдове?

Свързани:

Съществуват и естествени начини за прочистване на артериите от мастни отлагания и холестеролни плаки, като така се предотвратява инфаркт или инсулт.

Артериите представляват кръвоносни съдове с тръбовидна форма, през които непрекъснато се транспортират важни хранителни вещества и кислород от сърцето към останалата част на тялото.

До голяма степен здравословното състояние и пропускливостта на артериите са взаимосвързани с хранителните навици на човека. И в тази връзка е напълно вярна популярната сентенция, която гласи: „Човек е това, с което се храни.“ Включването към ежедневното меню на храни, които прочистват артериите, подобряват сърдечната функция и общото здравословно състояние.

Топ 6 на храните, прочистващи артериите

Аспержи – това многогодишно растение, принадлежащо към семейство Зайчесянкови, според някои учени, е може би най-добрата храна, която съществува, за прочистване на артериите. Според авторите на скорошно проучване растението е ефективно във всеки кръвоносен съд, като то подпомага имунната система да се справи с трупаните с годините възпалителни процеси. Аспержите също са полезни за предотвратяване на формирането на смъртоносни тромби в кръвоносната система.

Нарът съдържа фитохимикали, които действат като антиоксиданти и предпазват лигавицата на артериите от увреждане, като това твърдение поддържат повечето хомеопати и експерти по алтернативна медицина. През 2005 г. беше публикувано проучване в Бюлетин на Националната академия на науките на САЩ, в което се установява, че богатият на антиоксиданти сок от нар стимулира производството в организма на азотен оксид, който улеснява движението на кръвта по артериите, като същевременно поддържа тяхната максимална пропускливост.

Куркума – тревистото многогодишно растение, принадлежащо към рода Куркума притежава мощни противовъзпалителни свойства. То съдържа куркумин, който способства за ограничаване и елиминиране на възпалителните процеси, които са основната причина за атеросклероза – удебеляване и втвърдяване на стените на артериите. А проучване от 2009 г. установява, че куркуминът спомага за намаляване на мастните отлагания в артериите с 26%.

• Спирулина – ежедневно доза от 4500 мг. от тези синьо-зелени водорасли, обикновено се предлагат под формата капсули или на прах, може да подпомогне за отпускане на артериалните стени и за нормализиране на кръвното налягане. Тези дози също така укрепват функцията на черния дроб и се постига балансиране нивата на мазнините в кръвта. Според едно скорошно проучване чрез редовния прием на спирулина се постига намаляване на нивата на холестерола с ниска плътност с 10% и повишаване на този с висока плътност с 15%.

Червени боровинки – използват се плодовете на вечнозелен храст, представител на семейство Пиренови. Изследванията показват, че червените боровинки са богати на калий, могат да помогнат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол и да допринесат за покачване на серумните нива на „добрия“ холестерол. Редовната консумация на плода може да спомогне за понижаване на риска от сърдечно заболяване с 40%.

Диня /Citrullus lanatus/ – плодът на растението, принадлежащо към семейство Тиквови, може да предпази и укрепи функцията на сърцето. Проучване на университета на щата Флорида, САЩ, установи, че включилите се в изследването хипертоници, които получават под формата на добавка L-цитролин /аминокиселина, съдържаща се в динята/, понижават кръвното си налягане само за 6 седмици. Авторите на изследването твърдят, че аминокиселината способства формирането в организма на азотен оксид, който действа разширяващо на мускулите на кръвоносните съдове.

6-те най-добри храни за прочистване на артериите от плаки
4.5 (89.25%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2014 06:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи