6-те най-разпространени мита за грипа

Калина
Написана от Калина декември 6, 2014 09:31

6-те най-разпространени мита за грипа

Акценти:

  • Какви са най-разпространените митове за грипа?
  • Помагат ли антибиотици при грип?
  • Опасна ли е противогрипната ваксина?

Свързани:

Във всеки грипен сезон, който започва през октомври и има пикове през януари и февруари, поне 20 на сто от населението се разболява.

Това може да доведе до сериозни, дори смъртоносни усложнения, да не говорим за общия ужас като треска, втрисане, кашлица, хрема и болки в тялото.

Всички знаем как протича грипът, затова е просто невероятно, че все още има много митове и слухове за тази инфекция.

Макар специалистите да не предвиждат по-тежка грипна епидемия, отколкото в предишни години, добре е да знаем истината за страховитите вируси и как можем да се предпазим от тях.

Ето най-популярните митове за грипа:

1. Мога да хвана грип от ваксина

Не, не може, наистина. Този дългогодишен слух просто няма да умре, без значение колко често експерти го развенчават. „Ваксината срещу грип е направена с мъртви вирусни частици, и тъй като вирусът не е жив, той не може да ви зарази,“ обяснява д-р Холи Филипс, интернист в Ню Йорк.

Версията на носната спрей-ваксина съдържа омаломощени вируси, които също не могат да ви разболеят. Тази ваксина се нуждае от 2 седмици в тялото ви, за да се образуват антитела и да бъдете защитени от грип.

2. Младите, здрави хора не бива за се притесняват от грипа

„Макар да е вярно, че грипът е най-опасен за децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания, той може да причини тежки симптоми при иначе здрави хора“, казва д-р Филипс.

Ето защо и за тях се препоръчва да се ваксинират в началото на грипния сезон. Може да не сте в групата с рискови пациенти, но така ще се предпазите от предаване на вируса на най-уязвимите хора.

3. Грипът е придружен от стомашно-чревни симптоми

Колкото и да са тежки симптомите на грипа, дистресът на храносмилателната система рядко е сред тях. Понятието „стомашен грип“ е разговорен термин, който се отнася към групата вируси, които основно предизвикват повръщане и диария, казва д-р Филипс.

„Тези вируси не са грип“, казва тя. Разбира се, не е изключено грипът да доведе и до няякои стомашно-чревни проблеми – някои болни се оплакват от гадене и дори повръщане. Но само тези симптоми, без класическите белези на грипа, вероятно сте болни от нещо друго.

4. Противогрипната ваксина е забранена за бременни жени

Напротив, всички бременни жени трябва да се ваксинират възможно най-скоро. „Грипната ваксина е безопасна за бременни жени „, казва д-р Филипс. Бебетата, навършили 6 месеца, също могат да бъдат ваксинирани.

Според специалистите, приетата по време на бременност ваксина, защитава не само майката, но и бебето след раждането, тъй като се предава чрез кърмата.

Бременността предизвиква промени в имунната, сърдечно-съдовата и белодробните системи, които могат да повишат риска от усложнения при грип. „Треска с висока температура и тежки инфекции могат да доведат до сериозни усложнения на бременността и дори преждевременно раждане,“ казва д-р Филипс.

5. Можете да се предпазите от грип с често миене на ръцете

Не ни разбирайте погрешно, ние всички сме за измиване на ръцете с вода и сапун. Но това не е достатъчно, за да спре грипа. Вирусът се разпространява по въздушно-капков път чрез капчиците слюнка от заразен човек.

Инфекцията започва от 1 до 7 дни след заразяване. Капките слюнка могат да попаднат в носа, устата и очите, откъдето минават в кръвта.

Можете да пипнете грип чрез докосване на замърсени повърхности и после на лицето си, тъй като вирусът живее до 8 часа на въздуха. Така че си измийте ръцете с вода и сапун и избягвайте да докосвате очите, носа или устата.

Стойте на поне 6 метра разстояние от някой, който е болен от грип – това е максималното разстояние, на което могат да „пътуват“ вирусите. Дезинфекцирайте общите части във вашия дом или на работното място, ако там е имало болен от грип човек.

6. Антибиотиците помагат при грип

Антибиотиците не действат върху грипните вируси, каквото и да казва вашето джипи. Действат антивирусните лекарства. Tамифлу е най-известният и е добър, но трябва да се вземе до 48 часа от първите симптоми.

Препоръчва се само на хора с висок риск от усложнения. Други лекарства, които могат да предложат облекчение, са редукторите като ибупрофен и парацетамол.

Най-доброто лечение обаче е да си останете у дома, да пиете много течности, като внимавате за сериозни усложнения.

6-те най-разпространени мита за грипа
4.4 (88.82%) 34 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 6, 2014 09:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи