6 важни факта за рака на простатата

Калина
Написана от Калина декември 1, 2014 13:47

6 важни факта за рака на простатата

Акценти:

  • Кои са първите симптоми при рак на простатата?
  • Какво е лечението на рака на простатата?
  • Кои са рисковите фактори за асенокарцином?

Свързани:

Простатата е жлеза под пикочния мехур на мъжа, която произвежда семенната течност. Ракът на простатата настъпва, когато клетките в тази жлеза започнат да се делят неконтролируемо и в крайна сметка се разпространяват към околните тъкани, лимфните възли, скелетните кости и други области на тялото.

1. Фактори

Заболяването се развива предимно при мъже над 50-годишна възраст. Възрастта е най-ключовият фактор – рискът се увеличава с напредването на годините.

Смята се, че при мъже на 90 години рискът от тумор на простатната жлеза е около 90 на сто. Освен възрастта, фамилната обремененост и високото съдържание на мазнини в храната се смятат за увеличаващи риска фактори.

Опасността от този вид рак нараства и под влияние на тютюнопушенето, радиацията и производствените лъчения. Известно е, че за хората от азиатската раса рискът е с около два-два и половина пъти по-малък да се разболеят от този вид тумор.

2. Какво причинява рак на простатата

Какво причинява рак на простатата? Както при останалите видове злокачествени тумори, така и при този вид заболяване не са съвсем ясни причините, които карат нормалните клетки да се превръщат в ракови. Тъй като тези клетки са с жлезист произход, ракът на простата се нарича аденокарцином.

Една от теориите, на които се отдава най-голямо значение е хормоналната. При нея се смята, че карцином на простата се развива, благодарение на мъжките половите хормони. Теорията се потвърждава и от факта, че успешното лечение на рак на простата става с хормонални лекарства.

Отношение към заболяването имат и хроничните инфекции на простатната жлеза, както и вирусите Herpes Virus Type 2 и CMV.

3. Какви са симптомите при тумор на простатата

Ракът на простатата в началото протича без никакви симптоми. Туморните клетки се развиват в периферията на аденожлезата, затова признаци в долните пикочни пътища се появяват чак когато туморът нарасне много.

Симптомите на напреднал рак на простатата включват затруднено уриниране, поради запушване на канала, през който преминава урината, болка в гърба, заради разпространението на раковите клетки в костите, слабост или подуване на долните крайници, тъй като раковите клетки засягат и лимфните канали.

4. Колко често се среща заболяването

Ракът на простатата е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при мъжете. Според статистиката на Раковия регистър в Сингапур, от 2009 до 2013 г. 3456 мъже са били диагностицирани с рак на простатата.

Това го поставя на трето място сред най-често срещаните ракови заболявания при мъжете в Сингапур и на пето като водеща причина за смъртните случаи от рак.

5. Как да се открие рано ракът на простатата

За ранната диагностика е важно мъжете в рисковата група да провеждат ежегодни профилактични прегледи при уролог. Ако ракът на простатата се открие рано, прогнозата е значително по-добра.

Прогнозата за заболяването се определя от това доколко туморните клетки приличат на нормалните. Колкото са по-различни, толкова карциномът протича по-агресивно, а прогнозата за лечение е лоша. Един от ключовите начини за наблюдение на симптомите на рака е със специфичен антиген (PSA) за изследване на простатата.

Въпреки това, този тест е подложен на дискусии през последните години, тъй като се допуска, че може да доведе до погрешна диагноза и лечение. Високото ниво ниво на PSA предполага наличието на рак на простатата, но тестът не отчита дали високите показатели не са предизвикани и от други причини.

6. Какво е лечението

Лечението на рак на простатата включва операция за отстраняване на простатата и прилежащите семенни мехурчета. Алтернатива на простатектомията е лъчевата терапия.

6 важни факта за рака на простатата
4.5 (90.22%) 45 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 1, 2014 13:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи