6 вида мед, които превъзхождат захарта

Калина
Написана от Калина юни 20, 2015 14:22

6 вида мед, които превъзхождат захарта

Акценти:

  • Защо медът е толкова здравословен?
  • Защо медът е по-добра алтернатива от захарта?
  • Защо е здравословно да ядем мед?

Свързани:

Медът има древна и историята свързана с лечебните му свойства. Използвал се е като храна от хората, живели преди 8000 години. Открити са повече от 300 разновидности, като всяка от тях се отличава с богат вкус и плътна консистенция. Доказани са благоприятните ползи за организма и превъзходството на меда над захарната тръстика и цвеклото. Днес масово се  използва като естествен подсладител.

Рафинираната захар и високо фруктозният царевичен сироп не съдържат минерали, антиоксиданти или други полезни съставки. Преди повече от петдесет години, захарта в храната се е използвала предимно за лечение или в рецептите за десерти. Днес захарта се съдържа в голяма част от продуктите.

Средният американец приема дневно 21 супени лъжици захар, без да се включват безалкохолните напитки, замразените и бързите храни, зеленчуковите консерви, супите, киселото мляко, сушените плодове, детските закуски и зърнените храни. Препоръчва се консумация на 6 чаени лъжички захар при жените и 9 при мъжете. В една чаена лъжичка се съдържат около 4-6 грама захар. Ако средното потребление е 21 супени лъжици на ден, ние консумираме много повече от разумното количество захар.

Мед от елда

Медът от елда има тъмнокафяв цвят и се отличава с обособен вкус. Растенията, които привличат пчелите се развиват при ниски температури, но част от тях могат виреят и в киселинна почва.

Мед от Манука

Медът от Манука е добре известен със своите лечебни свойства. Пчелите събират прашеца от цветовете на храста манука. Медът от Манука съдържа метилглиоксал, който се извлича от растенията и е известен с антибактериалните си ползи. Медът се отличава като ароматна, сладка и лепкава течност.

Медът основно се използва като подсладител, но благоприятните му свойства бързо намират приложение в традиционната медицина на много култури.

Медът от Манука се отразява благоприятно при лечение на кожата, диабет, язва и други.

Мед от детелина

Този вид е много разпространен по магазините. Има мек вкус и може да се обработи, за да се удължи срока му на годност. Ако се извлича от червена детелина, медът придобива червеникавожълт цвят, а ако се извлича от бяла детелина – млечнобял цвят. Той бързо намира приложение в медицина и здравословното хранене. Проучванията показват, че подобрява състоянието на белите дробове.

Мед от люцерна

Медът от люцерна се отличава с мек вкус и светъл цвят. Растението има сини цветове, цъфтящи през лятото в САЩ, в северозападните и западните щати.

Мед от евкалипт

Медът от евкалипт притежава от средно до тъмно кехлибарен цвят, има нормална текстура и най-често се добива в Австралия. Подобно на меда от елда притежава силен и отличителен вкус. В медицината се използва като средство за предотвратяване на кашлица и симптоми на астма, успокоява и играе роля на антисептик при дихателните пътища и червата. Ефективен е за лечение на устната кухина.

Мед от портокалов цвят

Медът от портокалов цвят има кехлибарен отенък, а цитрусовия му произход се дължи на дървета в Аризона, Флорида, Тексас и Калифорния. Медът има нежен портокалов аромат.

Първоначално ще срещнете трудности, когато заменяте захарта с естествен подсладител като мед, понеже тя намира приложение в почти всички продукти. За да избегнете консумацията на рафинирана захар, задължително се информирайте за хранителните стойности на продуктите.

 

6 вида мед, които превъзхождат захарта
4.5 (89.27%) 41 глас[а]

Калина
Написана от Калина юни 20, 2015 14:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи