7 ефекта на секса върху мозъка

Калина
Написана от Калина април 10, 2015 19:56

7 ефекта на секса върху мозъка

Акценти:

  • Как се отразява сексът върху мозъка?
  • Помага ли при болка сексуалната активност? Какви хормони се отделят по време на секс?

Свързани:

Според учените, сексът влияе положително върху мозъка и емоциите.

Професорът по психология в университета „Rutgers“ в Нюарк, Ню Джърси – Бари Р. Комисарук, смята, че сексът има много здравословни последици за организма и влияе по различен начин върху човешкия мозък.

Изследванията, проведени до днес, показват начините, по които сексуалната активност може да се отрази на психическото ни здраве.

Според редица тестове, интимните удоволствия са причина за повишаване на хормони като допамин и окситоцин. Окситоцинът е хормон, който създава усещане за сигурност и комфорт, а допаминът – повишава енергичността и противодейства на появата на депресия.

Сексът е като наркотик за мозъка

Сексът ни кара да се чувстваме добре, благодарение на него се освобождава допамин – невротрансмитер, който активира мозъка. Допаминът е причина за пристрастяване към някои лекарства.

Професора по психиатрия Тимъти Фонг в „UCLA’s David Geffen School of Medicine“ казва: „Сексът и кокаинът се отразяват по един и същи начин на различните зони на мозъка“.

Сексът действа като антидепресант

Проучване, в което са взели участие 300 жени през 2002 г. в университета в Олбъни, показва, че жените, които са правили секс без презерватив, имат по-малко депресивни симптоми.

Изследователите имат хипотеза, че различните съединения, които се намират в спермата, включително естроген и простагландин, имат антидепресивни свойства.

Сексът облекчава болката

Не пропускайте да правите секс, когато имате главоболие, казват учените. Изследванията показват, че сексът облекчава болезнените симптоми. Изследване, проведено в Германия през 2013 г., показва, че 60% от хората, които се оплакват от мигрена и 30% от страдащи от главоболие, са излекували частично или напълно болезнените симптоми, след като са правили секс.

Според резултатите от друго проучване, жените, които стимулират областта, около G-точката, имат по-висок праг на болка. Учените не могат да установят защо се получава този ефект, много от тях предполагат, че той се дължи на хормона окситоцин, наричан още „хормон на любовта“. Той помага на майките по време на раждане, тъй като има болкоуспокояващи свойства.

Сексът може да доведе до преходна амнезия

Всяка година, по-малко от 7 на 100 000 души получават преходна амнезия, внезапна загуба на памет, причината за която може да е неврологична болест, предизвикана от стрес, леки травми в областта на главата, болка или дори скачане в топла или студена вода.

Загубата на памет може да продължи от няколко минути до няколко часа, през това време мозъкът може да формира нови спомени или да отразява само скорошните събития.

Сексът може да засили паметта си

В същото време обаче, проучване, направено с гризачи, оставени в продължение на 14 последователни дни да се размножават, показва повишаване на невроните в хипокампуса, регионът от мозъка, който е свързан с паметта. Заключенията се потвърждават от второ изследване с мишки. Очаква се да се проследят резултатите от ефекта при хората.

Сексът успокоява

Според изследванията хората, които са имали сексуален контакт току-що, имат по-добра реакция при стресови ситуации като публично говорене, понеже сексът понижава кръвното налягане.

Сексът води до сънливост

Вероятността сексът да прави мъжете по-сънливи от жените е по-голяма. Според учените, причината е в перфронталния кортекс (частта от мозъка, която регулира емоциите). След секс, при мъжете се освобождава окситоцин и серотонин, които са най-честите причинители на сънливост.

7 ефекта на секса върху мозъка
4.6 (91.73%) 75 глас[а]

Калина
Написана от Калина април 10, 2015 19:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи