7 начина да оптимизирате хладилника си

Калина
Написана от Калина декември 14, 2014 16:27

7 начина да оптимизирате хладилника си

Акценти:

  • Как да се предпазите от бактериите в хладилника?
  • Как да оптимизирате своя хладилник?
  • Как да запазите съдържанието във вашия хладилник свежо за по-дълго време?

Свързани:

Колкото и откачено да звучи, работата на вашия хладилник не е да държи виното студено. Той трябва да забавя растежа на бактерии в продуктите, които поставяте вътре.

Бактерии като д-коли, салмонела и ботулин в храните.

Избягвайте тези 7 често срещани грешки и намалете шанса да станете жертва на хранително натравяне.

1. Поставяне на сурово месо на висок рафт

Следващият път, когато размразявате месо, не ги слагайте на най-високите места във вашия хладилник. Размразеното месо често капе и замърсява храните, които стоят под него, а освен това често в хладилниците по-високото място е по-топло, а това не е хубаво що се отнася до размразено месо.

2. Препълване

За някои, препълнен хладилник е знак на заможност. Но за един микробиолог това е диария, която чака да бъде отключена. Причината? Студеният въздух трябва да се движи, за да се запази храната охладена и предпазена от бактерии, а това няма как да се случи в претъпкан хладилник.

Освен това в такъв вид хладилник ще ви е много трудно да прецените кое е свежо и кое не, защото не можете да прецените кой продукт колко време сте съхранявали.

3. Поддържане на температурата

Кога беше последният път, когато провери температурата в хладилника си? В случай, че не знаеш, по-добре разбери, ако не искаш хладилникът ти да стане квартира за бактерии. Трябва да поддържате ниска температура в тези зони, а във фризера до 2-3 градуса под нулата. Така ще се предпазите напълно от вредителите.

4. Отделянето на плодовете и зеленчуците

Има някои неща, които не могат да бъдат променени (потокът от бактерии например), но има и такива, които могат! Като за начало спрете да миете плодовете и зеленчуците преди да ги приберете в хладилника, а чак тогава, когато сте готови да ги приготвите в дадено ястие или просто да ги консумирате.

Това се дължи на факта, че бактериите обичат влагата. Другият трик е да отделяте плодвете от зелечуците в различни чекмеджета, защото плодовете например излъчват етилен газ, който пък от своя страна кара зеленчуците да се развалят.

5. Съхранение на яйца на вратичката на хладилника

Колкото и изкушаващо да изглежда, спрете и се отървете от този вреден навик. Експертите доказват, че най-неподходящото място за съхранение на яйца е вратичката на хладилника, защото там е твърде топло. По-добре ги приберете заедно с кората в дъното на хладилника, на някой по-нисък рафт!

6. Внимавайте с млякото

Често хората изсипват полупълна чаша с мляко обратно в опаковката, след като са се отказали да я пият. Това е грешно, защото във върнатото мляко вече има много бактерии и агенти, които влизат обратно в кутията и така съвсем несъзнателно някой член на семейството може да получи хранително натравяне или диария.

7. Почиствайте хладилника

По възможност не веднъж годишно. Вярно, досадно е и всички го отлагаме, но трябва. По капачката на кетчупа има много бактерии, кутиите където стои месото също са развъдник, а да не говорим за всички буркани и консерви.

Ако имате възможност, чистете своя хладилник 1 път седмично, с топла вода и сапун или смес от оцет и вода.

7 начина да оптимизирате хладилника си
4.6 (92%) 35 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 14, 2014 16:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи