7 подправки, които ще ви подмладят с 10 години

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2015 16:28

7 подправки, които ще ви подмладят с 10 години

Акценти:

  • Мента - противовъзпалително действие
  • Карамфил - зъбобол
  • Червен пипер - отслабване

Свързани:

Силен имунитетът, добре, изглеждаща кожа, бърза обмяна на веществата, здраво сърце – това далеч не е пълният списък със „странични ефекти“, които ни осигуряват подправките.

Удивителната способност на подправките да влияят на състоянието на организма е известна още от древността, неслучайно именно на нея е отредена една от най-обемните теми в Аюрведа. Лечителите са знаели, че щипка ароматна поправка променя не само вкуса на ястието, но и животът на човека, като обръща процеса на стареене.

И съвременните изследвания потвърждават подозренията на древните хора за това, че грамотното използване на подправките спомага за удължаване на младостта.
В днешната статия ще ви представим 7-те влиятелни подправки, с които задължително ще трябва да се сдружите.

1. Канела

Способна със своя аромат да превърне всеки ден в празник.

Канелата се цени по целия свят – нейните антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства са намерили приложение под различни форми и в традиционната медицина – често се използва за подобряване на храносмилането, за лечение на инфекции на пикочните пътища и при заболявания на венците.

Канелата добре влияе и на кръвоносната система, активизирайки кръвоснабдяването, нормализирайки нивата на кръвната захар и на холестерола. И затова е желателно да се добавя към храни, които са изключително сладки, както и ако обичате прекалено много такива и обикновено прекалявате с тях.

2. Червен пипер

Искрено радващата любителите на по-горчиви ястия подправка, се отразява изключително благоприятно на състоянието на метаболизма.

Холандски учени стигнали и по-далеч и доказали, че общо половината от чаената лъжичка е способна да намали приема на калории с 10-16%. Именно заради това, а не поради митичното изгарящо мазнини действие трябва да заобичаме червения пипер.

3. Индийско орехче

Какво по-добро има вечер преди лягане от чашка топло мляко с мед и щипка индийско орехче. Тази подправка оказва магическо леко седативно действие, помага при безсъние и облекчава тревожността. Изключително полезно е индийското орехче при лечение на проблеми със стомаха.

4. Куркума

Жълтата подправка, придаваща характерният жълт цвят на кърито. Някои хора смятат куркумата за просто „украсяваща“ и вкусна добавка към ориза и за картофите, но не си струва да подценявате нейния потенциал.

Веществото куркумин, влизащо в нейния състав, притежава силно изразен противовъзпалителен, антиканцерогенен и антиоксидантен ефект, а това означава, че предпазва организма от преждевременно стареене.

5. Джинджифил

Харизматичната детокс-подправка, съхраняваща своите полезни свойства както в пресен, така и в сушен вид. Ако често ви безпокоят проблемите с корема, добавяйте щипка джиджифил във всяко ястие – тази подправка оказва газогонно, успокояващо, жлъчегонно и сгряващо действие.

6. Карамфил

Уникалната способност на щипка карамфил да отстрани зъбобола е вероятно известна на много хора. Но това далеч не е всичко, заради което следва да обичате тази удивителна подправка.

Поверете на карамфила лечението на заболявания на дихателните пътища, включително на бронхит и астма – неговото сгряващо и противовъзпалително действие подкрепя организма и помага за по-бързото оздравяване.

7. Мента

Тази освежаваща билка за чай и ястията от източната кухня притежава не само успокояващо, но и терапевтично действие. От векове ментата се е използвала за лечение на чревни разстройства, кашлица, настинка, алергия.

Нейните етерични масла действат като натурален антисептик, потискайки размножаването на бактерии и гъбички. Ментата може да се използва и за понижаване на телесната температура – за това нейно действие, отговаря, съдържащият в нейния състав ментол.

7 подправки, които ще ви подмладят с 10 години
4.5 (90.96%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2015 16:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи