7 правила за изучаване на чужди езици в рекордно кратки срокове

Мария
Написана от Мария април 5, 2015 06:45

7 правила за изучаване на чужди езици в рекордно кратки срокове

Бенни Люис е полиглот от Ирландия. Той знае 11 езика и изобщо няма намерение да спира с изучаването на нови езици.

Бенни е написал множество материали за изучаване на езици, разработил е няколко методики и програми. В скорошна своя публикация Бенни дава 12 съвета как човек може да научи чужд език в максимално кратки срокове.

1. Учете необходимите думи по правилния начин

Съвсем не е нужно да знаете всички думи в един език /истината е, че повечето от нас не знаят всички думи на родния си език/. Например, в английския често 65% от текстовете се състоят от 300 повтарящи се думи.

Такава съвкупност от най-употребявани думи има във всеки друг език. Достатъчно е те да се знаят, за да разбирате основните изрази и несложните диалози.

Най-добрият метод за научаване на нови думи е с помощта на по-рано подготвени картички с думи. Те е нужно да се преглеждат в случайна последователност през определен период от време.

2. Стремете се да научите сродните думи

Сродните думи – това са тези, които са сходни на думи от вашия роден език и имат еднакво значение в другия език. Например,във френския, испанския, португалския, италианския има доста думи, които са подобни на тези в английския.

В много езици има думи с общи корени, те могат малко да се различават в изписването, но вас ще ви наложи да се „постараете“ да не обръщате такова внимание на тези разлики.

3. Говорете с хора, ползващи езика, който се стремите да научите по Скайп

Човек ползващ тази програма или някаква друга подобна, ако говори български език в София може да поговори с някой от САЩ или от всяка друга страна по света. Да намериш човек, за който родния език е например английския не е толкова трудно.

Има множество сайтове, където можете да намерите човек, който да ви помага с чуждия език в замяна на това, вие ще му съдействате в изучаването на вашия роден. Или пък можете да намерите учител, който ще се ангажира с вас срещу определено заплащане.

4. Спестявайте пари – повечето ресурси са безплатни

Има множество много добри и напълно безплатни ресурси, които ще ви помогнат в изучаването на новия език. Най-важното е човек да не мързелува.

5. Никога не е късно да започнете да изучавате нов език

Най-разпространеното заблуждения – „Аз съм твърде стар, за да се науча свободно да говоря на непознат за мен език“.
В нито едно изследване никога не откривана връзка между намаляване на способностите за изучаване на езици и увеличаването на възрастта.

Има само обща тенденция за намаляване изучаването на чужди езици от хора в зряла възраст, която в голяма степен зависи от външни фактори.

6. Измисляйте си асоциации

Зубренето съвсем не е достатъчно. Измисляйте асоциации за новите думи, с тяхна помощ ще ги запомняте много по-ефективно. Разказвайте на себе си забава и запомняща се история, която се асоциира с конкретна дума и скоро тя ще стане част от вашия речник.

7. Приемайте своите грешки

Не се страхувайте да общувате. Проблемът е в това, че вие никога няма да успеете наистина напълно да „изучите“ един език. Той не е вещ, която да можете да знаете или да не знаете, а средство за общуване. Езиците не трябва да се зубрят, а те трябва да се използват.

7 правила за изучаване на чужди езици в рекордно кратки срокове
4.6 (91.16%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 5, 2015 06:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи