7 правила за преживяване на анормални горещини

Мария
Написана от Мария юни 12, 2015 20:45

7 правила за преживяване на анормални горещини

Акценти:

  • Горещо време - правила
  • Правила за работещи хора
  • Изпотяване - жега

Свързани:

Синоптиците още от края на миналата седмица обещават анормални горещини в по-голямата част от нашата страна. За щастие най-голямата жега ще бъде именно в почивните дни, когато повечето от нас ще имат възможност да напуснат града, отивайки до близката планина или на море или пък да прекарат жегата в градските басейни.

Но въпреки това лятото тепърва престои и най-вероятно ще ни се наложи да преживеем още доста такива високи температури, затова е важно да знаем към какви правила да се придържаме, за да ни е по-лесно в жегата.

Някои от вас вероятно се питат защо в такива, заплашващи здравето ни дни, лекарите не дават болнични и какво е важно да направим, ако сме принудени да ходим на работа?

Известно е, че поради анормално високите температури случаите на инфаркти и инсулти се увеличават с няколко пъти, въпреки че зимата е много по-рисков сезон що се отнася до сърдечно-съдовите инциденти.

Това се дължи на факта, че високите температури водят до понижаване на кръвното налягане – основно поради 2 причини големият разход на сол от организма и поради бързото обезводняване.

У нас традиционно се прекалява със солта, но средно се приемат около 15 грама дневно, а за жителите на топлите страни се препоръчват по 25 грама дневно. 15 грама сол се явяват недостатъчни при много горещо време, когато организмът загубва големи количества вода и електролити чрез потта.

Основната препоръка за горещите дни е известна на всички – човек е желателно да си стои у дома и да не излиза на улицата. В този случай на работещите хора със сърдечно-съдови заболявания им е необходим болничен лист.

Но за момента такава законодателна възможност не е предвидена. Решението на този въпрос е задача на министерството на здравеопазването, но засега от там не дават индикация за приемане на текст в този смисъл, затова ще е добре отново да си спомним за правилата за защита от горещините.

Жегите на първо място са опасни за тези, които имат заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната система, хронични заболявания на белите дробове, патологии на бъбреците или на надбъбречните жлези, а също и за много слабите хора и за гражданите в напреднала възраст.

Изброените групи хора е препоръчително да си вземат отпуск и да се скрият някъде извън града в сенките на дърветата – най-добре на вилата на село или в планината. В града при силни горещини е необходимо да се стои у дома и да се излиза на улицата в по-прохладно време.

За останалите работещи хора правилата са следните:

• Изпотяване – това е охладителната система на организма. Затова в жегата е необходимо да се потите – това е задължително. 1 литър пот „изгонва“ от организма толкова излишна топлина, колкото е необходима, за да се повиши температурата на тялото с цели 10 градуса.
• Носете със себе си вода – не сладка, не кисела, а най-обикновена, макар и да се е стоплила от високата температура. Тъй като тя ще ви е нужна да се поливате с нея, а не да я пиете;
• Носете капела или поне шапка – това е известно на всички, затова няма какво да се обсъжда;
• Измислете си ветрило – всичко е подходящо – списание, вестник, носна кърпичка;
• Слагайте си правилните дрехи – светлите дрехи отразяват светлината, а тъмните я поглъщат;
• Ограничете времето – в жегите не стойте дълго на улицата.
• Яжте по-малко – не е желателно да претоварвате организма си в жегата, тъй като и без това високите температури го натоварват.

7 правила за преживяване на анормални горещини
4.5 (90.51%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 12, 2015 20:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи