7 съвета как да не съсипем зрението със съвременните електронни джаджи

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 16:56

7 съвета как да не съсипем зрението със съвременните електронни джаджи

Акценти:

  • Зрение - профилактика
  • Очила - специални
  • Излъчване - електромагнитно

Свързани:

Компютър, таблет, мобилен телефон или електронна книга активно се използват от нас в работата, за учене и у дома. Как при такова голямо натоварване на очите да съхраним зрението, какви мерки за безопасност ще помогнат да опазим очите при използване на тези съвременни джаджи.

Много важно е устройството да има разширение 1200 на 800 пиксела, даващо възможност за получаване на достатъчно контрастно и качествено изображение.

Най-удачният формат на монитора е от 25 сантиметра нагоре – или 9.7 инча. При използване на такива устройства очите ви ще изпитват най-малко напрежение.

Освен това е по-добре да се намали яркостта на екрана и следва да не се забравя за другите мерки за безопасност, които помагат за съхранение на здраве и нормално зрение.

1. Безопасно разстояние

Много хора забравят, че най-безопасното разстояние от екрана на телефона до лицето трябва да е не по-малко от 40 сантиметра.

Що се отнася до компютъра, то неговият монитор трябва да се намира не по-близко от разстоянието на протегнатата ръка.

В противен случай се появява, поради прекомерно зрително натоварване може да се появи главоболие и други неприятни симптоми, а впоследствие започва и влошаване на зрението.

При такива се появява потребност от очила, които впоследствие отново ще трябва да се сменят с по-силни.

2. Комфортен шрифт

За да може да напрягате по-малко зрението си, променете текстовият шрифт с по-голям и по-контрастен. Тогава без особени усилия ще можете да четете не само заглавията, но и друг полезен текст.

3. Допълнително осветление

Категорично не трябва да използвате устройства при слабо осветление или напълно липсващо такова. Контрастът на светещия екран с тъмнината в помещението е вреден за очите.

Използвайте светлината на настолната лампа на регулируем статив или не ярка разсеяна светлина, идваща от полиелей. Проследете източникът на светлината да не е насочен към екрана.

Домата, когато сте в леглото с лаптопа или таблета, също не забравяйте за допълнителното осветление. А също така си спомняйте препоръките, дадени от детството, че четенето и гледането в легнало положение в легнало положение е много вредно за зрението.

4. Липса на заслепяване от монитора

Отблясъците на слънчевата светлина или от осветителните прибори, които се отразяват от екрана, не само разсейват, но и ослепяват очите. Този дразнещ фактор увеличава зрителното натоварване и нанася вреда на очите.

5. Мигайте по-често

Не забравяйте да мигате по-често, желателно е на всеки 3-5 секунди.

Естественото овлажняване на вътрешната повърхност на очите помага не само за по-добро виждане, но и за предотвратяване на тяхното сухота, способна да нанесе вреда на вашето зрение. Добре е,ако на всеки 2 часа работа на компютъра капвате специални капки срещу синдром на сухото око.

6. Отдих на очите

На всеки 40 минути трябва да правите почивка на очите. 5-10 минути съзерцание на други предмети или на друго нещо помага за предотвратяването на излишно напрежение и нарушаването на зрението.

Много добре ще е, ако на всеки 2-3 минути премествате погледа върху по-отдалечени предмети, след това към по-близки. Това ще помогне за отслабване на физическата и психическата умора.

7. Специални очила, които предпазват от електромагнитното излъчване на екраните

Ако работите дълго пред компютъра, се предлагат специални очила, които се позиционират като ефективно средство за защита на очите от вредното облъчване на монитора. Но офталмолози смятат, че ползата от тях е силно преувеличена.

7 съвета как да не съсипем зрението със съвременните електронни джаджи
4.6 (92.17%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 16:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи