7 съвета как да се сгреете и да не се разболеете, ако сте сериозно премръзнали

Мария
Написана от Мария януари 22, 2016 21:51

7 съвета как да се сгреете и да не се разболеете, ако сте сериозно премръзнали

Акценти:

  • Влажност - премръзване
  • Горещи бани на краката
  • Аспирин - премръзване

Свързани:

През зимата е необходимо да бъдем готови за всякакви изненади, включително и за преохлаждания. Няколко прости съвета ще ви помогнат да се сгреете, да избегнете остри вирусни инфекции и измръзвания.

1. Сгрейте се в топло помещение

Дори ако нямате възможност незабавно да се приберете у дома, не е препоръчително да продължите да стоите на студа навън. Влезте в някой магазин или в кафе, поръчайте си топла напитка и изчакайте, докато спре да ви втриса.

Обикновено това отнема 15-20 минути. За предпочитане са чаят от джинджифил или от лимон, а кафето не е за предпочитане – то бързо извежда течностите от организма, което не е необходимо на премръзналия човек.

2. Не пийте алкохол

Лекарите категорично не препоръчват да се пие алкохол в студа, тъй като етанолът разширява кръвоносните съдове и тялото губи топлина с пъти по-бързо.

И човек се преохлажда, но тъй като се намира в състояние на опиянение, и вече не усеща това. С чаша коняк можете да се сгреете само у дома и то вече, след като сте се стоплили напълно.

3. Не разтривайте измръзналата кожа със сняг

Ако кожата ви е пребледняла от студа, не бързайте да я разтривате със сняг – така само я травмирате. Направете лек масаж и побързайте да се скриете на топло.

Също не е нужно да се „сраствате“ с печката, да затопляте ръцете си с гореща течаща вода или пък да ги мажете с мазен крем.

Изчакайте 20 минути – ако измръзналите участъци от кожата се зачервят, то това е добър знак – кръвообращението е започнало да се възстановява. Сега можете да нанесете на ръцете и на лицето мазен крем.

4. Свалете металните аксесоари

Студът не е най-доброто време за носенето на любимите пръстени, синджири и часовници, които не само отнемат топлината от тялото ви, но и препятстват нормалното кръвообращение.

Скръстете ръце в гърдите, сложете дланите под мишниците – така по-бързо ще се сгреят.

5. Не бързайте да си вземате горещ душ

Прибрали сте се премръзнали и нямате търпение да се сгреете под струите гореща вода? Не е добра идея – резките колебания на температурите са излишен стрес за организма.

Преоблечете се в топли домашни дрехи, завийте се с одеяло, без да бързате, изпийте чаша чай и едва след това си вземете душ.

6. Вземете таблетка аспирин

Съвсем неслучайно ацетилсалициловата киселина е включена от СЗО в списъка с жизнено необходимите лекарства.

В случай на прекомерното охлаждане на организма този препарат снема спазъма на кръвоносните съдове и спасителната вълна топлина се разпространява по тялото ви.

Важно!

През зимата метаболизмът /обмяната на веществата/ се забавя, особено при хората с наднормено тегло. Възможно е ускоряването му със здравословно хранене и физически упражнения.

7. Не киснете краката в гореща вода

За да не се разболеете, е необходимо да направите правилна баня на краката. Напълнете леген с вода не по-топла от 30 градуса и постепенно увеличавайте температурата до 40°С.

Ако пък хремата е вече започнала, то добавете в легена няколко чаши отвара от липов цвят – парата, която ще се издига от легена ще спомогне за облекчаване на отока на носната лигавица, и вие ще се почувствате много по-добре.

Как да избегнете прекомерно охлаждане на организма?

Следете влажността на въздуха – дори и да е над нулата, ако влажността е висока, рискувате да премръзнете повече, отколкото при -5 и ниска влажност.

7 съвета как да се сгреете и да не се разболеете, ако сте сериозно премръзнали
4.4 (88.5%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2016 21:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи