7 трика за по-добър сън

Калина
Написана от Калина декември 11, 2014 18:15

7 трика за по-добър сън

Акценти:

  • Как да заспим по-лесно?
  • Как да се отпуснем и да спим спокойно?
  • Какво да направим, за да имаме дълбок и качествен сън?

Свързани:

Вие наистина се нуждаете от повече сън. Освен ако не сте онова изключение в статистиката ( 1/100 ), което наистина спи достатъчно.

Без достатъчно сън, вие съзнателно увеличавате рисковете от  диабет и сърдечно-съдови заболявания, а освен това нека добавим и нежелано тегло.

Вие не сте добре концентриран и можете да причините пътно-транспортни произшествия. Работоспособността и учението ви също страдат, защото просто не използвате максимума от своя капацитет.

Освен това се чувствате отвратително, сънено ви е и сте изключително раздразнителни.

Хората не си доспиват достатъчно поради най-различни причини. Общо взето, защото си лягаме твърде късно, а ни се налага да ставаме твърде рано, пием или пушим твърде много, изложени сме на непрекъснати страхове и тревоги придружени със стрес.

Някои просто страдат от здравословни проблеми като безсъние, сънна апнея и т.н., напълно изключвайки съня от ежедневието си.

Разбира се количеството сън, с което трябва да захранвате организма си, е строго индивидуално за всеки отделен човек. В него взимат участие и фактори като дали сте болни, работили сте усилено или просто сте поставени под непрекъснат стрес.

Както всички знаем, Рим не е бил построен за един ден, така че и тук ще ви е нужна последователност. Ето и някои стъпки, които неизменно ще подобрят вашия сън и ще научат тялото ви да отделя достатъчно време и за почивка.

1. Определете си колко време ще отделяте за сън всяка нощ. Съставете си план, който включва това в колко часа трябва да станете сутринта.

Ако сте свикнали да си лягате около 23 всяка вечер, започнете малко по малко да променяте това число с около 10-15 минути по-рано, докато не се научите да си лягате в 21:30 например или не започнете да се чувствате значително по-свежи рано сутрин.

2. Спазвайте приоритетите си. Кое е по-важно, вашето собствено здраве или това да се разхождате още час навън ? Или може би вечерното шоу е по-важно за вас, отколкото здравето ви и състоянието ви на следващата сутрин ?

3. Не е ли приятно да си легнете по-рано и сутрин да станете първи, в чудесно настроение, позитивно настроени и заредени за един прекрасен ден, докато другите още хъркат ? Дайте малко от това чувство на мозъка си и за вбъдеще той самичък ще си го иска, като започне по-често да ви затваря клепачите, в знак на желанието му за почивка.

4. Ако не можете да спите спокойно помислете за различни оптимални начини или потърсете лекарска помощ. Но преди това задължително опитайте час-два преди лягане да релаксирате, може би с гореща вана или отделете време на хобито си.

Изключено е да ядете, особено храни като шоколад или да консумирате стимулиращи напитки като кафе, енергийни напитки или алкохол.

Уверете се, че околната среда е добра за чудесен сън, леко хладно, удобен матрак, без излишни дразнители като семейство, домашен любимец, телефон, компютър, таблет или телевизор и тогава наистина ще имате чудесен и здрав сън !

5. Правете това, което знаете, че ви помага в борбата със стреса. Занимавайте се със спорт или със собствените си хобита. Така ще спрете хормона кортизол, който хроничният стрес възпроизвежда. Този хормон е главният виновник за неспокоен сън и дори безсъние.

6. Мислете си за чудесния ден, който ви предстои да изживеете, за приятните хора, които ще срещнете през идното денонощие. Така ще успеете да заспите по-лесно, а освен това ще сте пълни с позитивизъм, който несъмнено ще подобри и качеството на съня ви.

7. Отпуснете се ! Стегнете и отпуснете всеки мускул в тялото ви като започнете от пръстите на краката и стигнете чак до брадичката. Мислете си за приятни неща. Така несъмнено ще убиете натрупания стрес и ще заспите по лесно. Лека нощ !

7 трика за по-добър сън
4.5 (89.43%) 70 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 11, 2014 18:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи