7 важни факта за щитовидната жлеза

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 18:45

7 важни факта за щитовидната жлеза

Акценти:

  • Какво е щитовидна жлеза?
  • Кои са симптомите за заболяване на щитовидната жлеза?
  • Какво и хипертиреоза и хипотиреоза?

Свързани:

Чувствате се силно изморени в края на деня? Имате някой от тези симптоми  – потиснатост, натрупване на тегло, падане на косата?

Или обратно – раздразнителност, изпотяване, отслабване, безпокойство? Ако отговорът е да, възможно е за това да е виновна щитовидната ви жлеза.

Този регулатор на състоянието на тялото и душата често създава проблеми, особено при жените. За да се чувствате по-добре и да избегнете сериозни проблеми със здравето е добре да знаете няколко важни факта за този орган.

Какво е щитовидна жлеза?

Щитовидната жлеза има формата на пеперуда и се намира в предната част на шията. Тя произвежда хормони, които регулират обмяната на веществата. Заболяванията на щитовидната жлеза може да забавят или забързат метаболизма и да нарушат производството на нормалното количество хормони.

Когато нивото на хормоните падне или се увеличи твърде много, започват да се проявяват различни външни симптоми.

Напълняване или отслабване

Необяснимите промени в теглото са един от най-разпространените признаци за нарушения в работата на щитовидната жлеза. Натрупването на тегло е знак за ниско ниво на хормоните. Това състояние се нарича хипотиреоза (намаляване активността на щитовидната жлеза). И обратно – ако тя започне да изработва прекалено много хормони, вие можете да започнете да отслабвате неочаквано.

Това състояние се нарича хипертериоза (повишена активност на щитовидната жлеза) и се среща много често.

Подуване в областта на шията (гуша)

Подутината в областта на шията (гуша) е видим признак, който показва, че нещо не е наред с щитовидната ви жлеза. Гуша може да се появи като следствие на хипотериоза и хипертиреоза. Понякога подутината може да бъде причинена от рак на щитовидната жлеза или възли, които са се развили в нея. Този симптом обаче може да се дължи и на фактори, които не са свързани с щитовидната жлеза.

Промяна в състоянието на здравето

Хормоните на щитовидната жлеза влияят на почти всички органи, в това число и върху съкращението на сърдечния мускул. Хората, страдащи от хипотиреоза, може да забележат, че сърдечният им ритъм е по-бавен от обичаъното. Хипертиреозата може да доведе до ускорение на сърдечния ритъм.

Друг страничен ефект от заболяванията на щитовидната жлеза е върху кръвното налягане – то се повишава при хипертиреоза, получава се и ускорено сърцебиене.

Промени в настроението или нивото на енергията

Нарушенията в работата на тази жлеза могат да се отразят силно върху енергичността и настроението ви. Хипотиреозата води до уморяемост, леност и депресия. Хипертиреозата предизвиква тревожност, безсъние, безпокойство и раздразнителност.

Косопад

Падането на косата е типичен симптом за заболяване на щитовидната жлеза. В повечето случаи проблемът с падането на косата се разрешава, веднага щом предприемете лечение на жлезата.

Усещане за студ и горещина

Нарушената работа на жлезата пречи на регулацията на температурата на тялото. Хората, които страдат от хипотериоза, често пъти мръзнат, а хипертиреозата има противоположен ефект – изпотяване и усещане за горещина.

Другите симптоми на хипотиреозата са суха кожа и чупливи нокти, изтръпване или мравучкане на ръцете, запек, обилно кръвотечение по време на менструация.

Симптомите на хипертиреоза са мускулна слабост и треперене на ръцете, проблеми със зрението, диария, нередовна менструация.

Всеки човек над 35 години трябва да се изследва за заболявания на щитовидната жлеза на всеки 5 години. Хората с повишен риск като наследственост, трябва да се тестват по-често. Оглеждайте шията си в огледалото и търсете изпъкналости. Ако откриете подутина, консултирайте с с вашия лекар.

 

7 важни факта за щитовидната жлеза
4.4 (88.36%) 67 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 18:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи