8 лоши навика, които увреждат гърба

Калина
Написана от Калина февруари 18, 2015 12:12

8 лоши навика, които увреждат гърба

Акценти:

  • Защо страдаме от болки в гърба?
  • Влияе ли спортът на болките в гърба?
  • Какъв матрак да изберем?

Свързани:

Страдате от тайнствена болка в гърба и не можете да разбере на какво се дължи това?

Причините за страданието ви могат да бъдат комплексни – от начина, по който прекарвате деня си в офиса, през храната, която ядете, до вида матрак, върху който спите.

Значение за доброто здраве на гърба имат и редовните занимания със спорт. Но хората рядко си дават сметка, че болката в гърба се дължи на изградени в годините вредни навици, които пряко влияят върху състоянието на гръбначния стълб.

Ето осемте най-разпространени вредни привички, които увреждат гърба.

Спите на стар матрак

Качественият матрак служи 9-10 години. Кога сте сменяли последно вашия? Замислете се, дали старият матрак не е причина за вашите беди.

Вземете си матрак, който да не е нито прекалено мек, нито прекалено твърд. Най-добре е да е с мемори пяна – той поддържа гръбнака в идеално равно положение.

Носите тежка чанта

Гърбът най-добре усеща дали носите тежка чанта – независимо дали става дума за професионални фотографи, които в чантата си носят тежък апарат и обективи, или пък за жени привърженички на обемистите дамски чанти.

Тежката чанта на едното рамо изкривява гърба и нарушава равновесието. По-добре е да носите лека чанта – теглото й не бива да превишава 10% от вашето собствено тегло. Ако пък е нужно да носите допълнителен багаж – опаковайте го отделно и го носете с другата ръка, за да има баланс.

Носите обувки на висок ток

Високата платформа на обувките кара стъпалото да се отклонява назад, създавайки напрежение в ставите и гръбнака. Съвсем равната обувка също е вредно. Правилото е жените да носят обувки с петсантиметрово токче.

Тънкообидни и злопаметни сте

Все още се сърдите на колегата си, който се е пошегувал с новата ви прическа? Заради стаяването на обидата може да страда вашият гръб.

Изследователите са доказали, че тези, които рядко изпитват злоба, обида и тъга, по-рядко изпитват и болка. Обидите ни измъчват не само емоционално, но и физически.

Започнете, като се опитвате да прощавате дребните обиди, поощрявайте положителните мисли и намирайте доводи в полза на прошката.

Седите по цял ден

Приятно е да се работи на бюро в уютен кабинет, но е и вредно. Ако имате възможност, работете над стойката си, за да намалите натоварването на гърба с 40%.

Другият вариант е да работите, облягайки се на креслото под ъгъл от 135 градуса, за да намалите напрежението в гръбнака.

Следете главата да не е наклонена напред, когато работите на компютър. Добре е мониторът да е на нивото на очите ви.

Емоционално преживявате нещата

Вашето тяло изпитва стрес заедно с вас – страдат мускулите на гърба и шията. Колкото по-дълго сте под стрес, толкова повече мускулатурата се намира в състояние на спазъм, което води до болка.

Вече съществуват много способи за справяне със стреса – физически упражнения, медитация или гореща вана. Изберете по свой вкус.

Пропускате спорта

Физическите упражнения са важни за доброто състояние на мускулатурата на гърба. Ако той не е трениран, ще му е трудно да издържа теглото на тялото и по този начин се стига до увреждания.

Тренирайте мускулите на гърба и на стомаха. Отлично действат умерените кардиотренировки, пилатесът и силовите упражнения.

Ядете вредна храна

Не е новост това, че висококалоричната и слабо питателна храна води до натрупване на тлъстини. А излишното тегло означава и излишно натоварване на гърба.

Появяват се болки и в кръста, а освен това затлъстелите хора по-често страдат от остеоартрит. Ще се почувствате много по-добре ако просто отслабнете с 5-10% от сегашното си тегло.

8 лоши навика, които увреждат гърба
4.4 (87.1%) 31 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 18, 2015 12:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи