8 начина да се справим с пролетната умора

Калина
Написана от Калина март 24, 2015 08:27

8 начина да се справим с пролетната умора

Акценти:

  • Как да се преборим с пролетната умора?
  • По какъв начин да повишим тонуса си?
  • Как да се заредим с енергия?

Свързани:

Случвало ли ви се е да стоите на работа и да усещате как умората ви поваля?

Този проблем е особено отчетлив сега, напролет, когато след дългата зима организмът е изтощен и пролетната умора ни измъчва.

Следвайте осем здравословни метода, които ще ви заредят с енергия, без да се налага да изпиете пет чаши кафе.

Излезте навън

Ако имате възможност излезте навън, това ще ви помогне  да забравите за сънливостта. Според учените контактът с природата води до прилив на енергия и повишава тонуса.

Други изследвания показват, че хората, които са по-активни сред природата, имат повече ентусиазъм, а нивата на депресия и умора при тях са значително по-ниски. Затова, насладете на обяд или почивка за кафе в парка или просто се разходете на чист въздух.

Попийте слънчевата светлина

Светлината и тъмнината помагат за настройването на биологичния ни часовник. Слънчевата светлина доставя на тялото естествени стимуланти, които ни държат будни.

Използвайте почивките, за да излезете навън и да се порадвате на слънчевите лъчи и чистия въздух. Ако не ви се отдава подобна възможност, просто отидете до прозореца за няколко минути.

Пийте вода

Вместо да си взимате кафе, насочете се към машината с вода и пийнете. Според изследванията, дехидратацията води до загуба на концентрация и чувство на умора, съпроводени от още доста негативни симптоми.

За да предотвратите това, носете си шише с вода навсякъде, пълнете го често и пийте през целия ден, за да избегнете  жаждата и умората.

Движете се

Звучи нелогично, но редовните упражнения не ни изморяват, а помагат за повишаване на тонуса в дългосрочен план. Проведени са изследвания, с хора, които започват да тренират активно и не са спортували преди, в резултат чувството за умора се понижава.

Когато имате нужда от бързо повишаване на тонуса, излизането за бърза разходка ще ви избави от умората.

Йога

Макар и да няма солидни доказателства, хората, които са добре запознати с инверсиите споделят, че те могат да ни ободрят психически и физически, както и да подобрят концентрацията и мозъчната дейност.

Изследвания показват, че с 20-минутно йога упражнение се подобрява скоростта и точността. Участниците в теста са се концентрирали по-добре след практикуването на йога. Така че, ако не сте се занимавали с йога опитайте няколко базови упражнения, за да се ободрите.

Дремнете си

Понякога единственият начин да преборите умората е просто да поспите. За да не се събудите уморени и замаяни, нагласете алармата си за след 30 или по-малко минути. Също така избягвайте дрямките след 3 часа следобед, защото ще нарушите нощния си сън.

Някои хора казват, че идеалното време за дрямка е в 14,16 часа следобед. Една бърза дрямка може да помогне да повишите тонуса.

Кофеин

Кофеинът във формата на кафе или чай е изпитан метод, за да останете будни. Не вреди на здрави възрастни, когато се употребява с мярка. Ако започнете да увеличавате дневния прием, може да подновите цикъла на умората си и да загубите спокойния нощен сън. Препоръчват се от 2 до 4 чаши кафе на ден.

Направете си „кофеинова дрямка“

Не сте чували за „кофеинова дрямка“? Изпийте чаша кафе точно преди да легнете за 15-минутна дрямка. 15-те минути са достатъчни, за да подейства кофеина, а дрямката е достатъчно кратка, за да не се събудите уморени.

Избягвайте енергийните напитки и съмнителните медикаменти, защото прекалено много кофеин може да повиши кръвното налягане и да наруши сърдечния ритъм.

Съмнителните лекарства често имат нежелани странични ефекти. Най-доброто решение е здравият сън, но когато не можете да го получите, използвайте тези здравословни методи, които ще ви осигурят тонус през целия ден.

8 начина да се справим с пролетната умора
4.4 (88.77%) 57 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 24, 2015 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи