9 храни, опасни за деца до 3 години

Мария
Написана от Мария април 2, 2015 11:00

9 храни, опасни за деца до 3 години

Акценти:

  • Малки деца - опасни храни
  • Шоколад - неподходящ за малки деца
  • Мариновани зеленчуци - рисковани за деца

Свързани:

loading...

Някои храни, които майките са свикнали да дават на своите малки деца, могат да навредят на неукрепналия детски организъм. Диетолозите препоръчват да бъдем внимателни дори с храните, за които е прието да се смята, че са полезни.

Всички майки знаят, че за малките деца изобщо не са подходящи чипсове, газирани напитки и пържени картофи. Но оказва се, че списъкът с храни, които не е желателно да се дават на деца до 3 години е много по-широк.

1. Месни и рибни бульони – при варене в тях се освобождават прекалено много екстрактивни вещества, които раздразват уязвимия стомашно-чревен тракт на детето. За това за най-малките е по-добре супите да се приготвят от зеленчуков бульон, а месото да бъде давано отделно.

2. Телешки салам и кренвирши – едва ли ще се намери майка, която да реши да даде суровопушен колбас или наденица, но телешкият салам и кренвиршите се смятат за много родители за по-безобиден вариант. Но напразно в тях има твърде много мазнини, сол и хранителни добавки, които изобщо не са полезни за децата и разбира се, не само за тях.

3. Черен и червен хайвер – ние всички сме слушали, че тези деликатеси са богати на ценни мазнини и поради това повечето от вас вероятно задължително дават от хайвер на децата си по големите празници. Поради високото съдържание на сол и дразнещото действие, което оказва на стомашно-чревния тракт тази храна изобщо не е подходяща за малки деца.

4. Морски дарове – малките деца, които са с добър апетит, едва ли биха отказали, ако им предложат варени скариди или калмари. Но тези храни трудно се храносмилат и следователно е препоръчително да бъдат изключени от детското и диетичното хранене.

5. Мариновани зеленчуци – пържени тиквички, маслини, кисели краставички – някои деца много обичат солените храни. Но да се дават такива храни на децата диетолозите категорично не препоръчват поради изобилието от подправки и сол, излишъкът, от които се съпровожда от проблеми с бъбреците.

6. Гъби – нито дивите гъби, нито тези, които се отглеждат в парници, не трябва да се приготвят на деца докато те достигнат училищна възраст. Като храна гъбите не са подходящи за най-малките, тъй като трудно се усвояват от организма и могат да предизвикат храносмилателно разстройство при детето.

7. Сладолед – прочетете състава на този хранителен продукт и съмненията ви дали да го давате на детето си ще се разсеят веднага. Емулгатори, стабилизатори, ароматизатори, растителни мазнини – и това съвсем не е пълния списък с компоненти опасни за вашето дете.

8. Кифли – както и всевъзможните бисквити, вафли и торти. Поради високото съдържание на рафинирана бяла захар тези храни изключително много натоварват все още неукрепналия панкреас на малкото дете.

Но тези захарни изделия не са препоръчителни дори и за хората в зряла възраст, тъй като предизвикат пикове в отделянето на инсулин, а това се смята за рисков фактор, обуславящ развитието на диабет.

9. Шоколад – до 3-тата година не трябва да се дава и тази напоследък доста прехвалена храна що се отнася до нейните полезни свойства. Но при малките деца какаото може да предизвика алергия. А ако давате на детето си млечен шоколад и бонбони, в които винаги се добавят изкуствени овкусители, рискът от развитие на алергия става още по-голям, тъй като за детския организъм тези вещества са непознати.

Мария
Написана от Мария април 2, 2015 11:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи