9 разлики в мозъка при мъжете и жените

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 17:28

9 разлики в мозъка при мъжете и жените

Акценти:

  • Различно ли мислят мъжете и жените?
  • По какво се различава мозъкът на мъжете и жените?
  • Защо мъжете и жените не мислят еднакво?

Свързани:

Различията между мъжете и жените са сред любимите теми за шеги и анекдоти.

Оказва се, че тези разлики имат научно обяснение. Специалистите са открили различия в структурата и функцията на мозъка при мъжете и жените. Ето какви са те.

Отношенията в обществото

Учените казват, че жените са по-приспособени за работа в екип и че те действат в интерес на целия колектив. Освен това, жените са по-чувствителни към тона, изражението и жестовете.

За мъжете е по-сложно да разпознават емоциите на околните, затова им е по-лесно да работят самостоятелно.

Ето защо за мъжете и жените е трудно да се сработят, това е и причината мъжката дружба да не прилича на женското приятелство.

Въпрос на полукълба

При мъжете по-активно е лявото полукълбо, докато при жените в еднаква степен се използват лявото и дясното полукълба. Ето защо при мъжете няколко пъти по-силно е развита логиката и рационалността при мисленето, докато в това време жените често подхождат към даден въпрос творчески.

Освен това, дамите при взимането на решения до голяма степен се ориентират от чувствата и емоциите.

Стрес

Мъжете реагират на стреса на принципа „бий или бягай“, докато при жените стресът засилва загрижеността за децата и взаимната поддръжка и взаимопомощ.

Работата е там, че при стрес с отделя хормонът окситоцин и при двата пола. При жените той засилва влиянието на естрогена, което се изразява в загриженост за околните, а при мъжете тестостеронът отслабва действието на окситоцина.

Приказливост и мълчание

Този участък от мозъка, който отговаря за езика, при жените е с по-голям размер, отколкото при мъжете. Ето защо жените по-често мислят с речеви асоциации.

Освен това, при мъжете за речта отговаря предимно доминантното полукълбо, докато при жените не е така. Това при представителките на нежния пол води до състояние на компенсация в случаите на нарушена реч при инсулт. Мъжете са лишени от това преимушество.

Депресивност и емоции

При жените дълбоката лимбична система е по-развита, отколкото при мъжете. Тя отговаря за емоциите. Затова жените са по-чувствителни и по-силно изразяват емоциите си. Това се отразява благоприятно на възникването и укрепването на социалните контакти.

Заради това жените по-добре намират общ език с децата. Но има и обратна страна на медала – при жените рискът от депресия и колебание в настроението са по-чести.

Размерът няма значение

Средно мозъкът на мъжете е с 11-12% повече от мозъка на жените. Но в същото време размерът на мозъка изобщо не е свързан с интелекта. Размерите на този орган зависят само от телосложението.

За мъжете са необходими повече нервни клетки за контрол на по-обемното тяло.

Усещане за болка

Мъжете и жените по различен начин възприемат болката. Например за жените е нужно по-голямо количество морфин за обезболяване, отколкото на мъжете. Освен това, жените са по-склонни да се оплакват от болка и да търсят помощ.

При болка се активира Бадемовидното тяло в мозъка, наричано още Амигдала – лявото при момчетата, и дясно – при момичетата. Техните области на влияние се различават сериозно.

Пространствено мислене

Мъжете могат да се похвалят с по-изразено пространствено мислене. За тях е по-леко да си представят триизмерен обект и неговото движение, докато при жените с това не рядко възникват проблеми.

Смята се, че при жените  удебелените париетални области на кората на главния мозък предизвикват затруднения при умственото завъртане на предметите, което е необходима част от пространственото мислене. То се наблюдава при децата още от петмесечна възраст.

Патологии

Даже болестите при жените и мъжете са различни. При мъжете по-често се развива дислексия и други нарушения на речта, които при дамите обикновено се компенсират.

Затова при тях има по-висок риск от емоционални разстройства, депресия и тревожност. А при мъжете по-често се регистрира Синдром на Турет, аутизъм, синдром на дефицит на вниманиято, хиперактивност, левичарство.

9 разлики в мозъка при мъжете и жените
4.4 (88.78%) 41 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 17:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи