93% от болните от левкемия навлизат в ремисия след експериментална Т-клетъчна терапия

Мария
Написана от Мария април 29, 2016 22:34

93% от болните от левкемия навлизат в ремисия след експериментална Т-клетъчна терапия

Акценти:

  • Странични ефекти - ракови клетки
  • Ремисии - трайни
  • Т-клетки - модифицирани

Свързани:

Много малко време е изминало от клиничните тестове, за да се потвърди, че стадият на ремисия ще продължи и в бъдеще, но все пак резултатите са обещаващи.

Съобщава се за изключителни резултати след първите клинични тестове на експериментална имунотерапия при хора с напреднал стадий на левкимия.

Новият метод е тестван на 29 пациенти с онкологично заболяване на кръвта, при които останалите възможности за лечение били изчерпани. След провеждането на терапията 27 от тях навлезли в ремисия, което е вероятно и означава 93% успех.

При един пациент първият методът се оказал неуспешен, но успял да влезе в ремисия след втория с по-висока доза.

Пациентите, които се подлагат на имунотерапията, са с наистина ограничени възможности за лечение. И самият факт, че толкова много от тях са навлезли в ремисия, означава много, тъй като им дарява още време живот, посочва водещият учен Камерън Търтъл от Центъра за ракови изследвания в Сиатъл.

Един от неговите сътрудници пък добавя, че подобни резултати не са били очаквани в толкова ранна фаза на клинични изпитвания.
Новият терапевтичен метод използва собствени антитела на имунната система, за да се атакуват раковите клетки.

В идеални условия би трябвало имунната система да направи това и без външна помощ, но собствените Т-клетки невинаги могат да идентифицират раковите клетки в кръвта, тъй като веднъж образували се разполагат с механизми, за да останат скрити.

За справянето с този проблем изследователите изолирали Т-клетки на пациентите от кръвни проби и чрез генно инженерство им „присвоили“ рецепторна молекула, наречена CAR или химерно антигенен рецептор.

CAR е важен, защото благодарение на него се идентифицират клетки, които транспортират маркер, наречен CD19, който пък принадлежи на ракови клетки в много напреднала фаза.

След това изследователите размножили тези нови и подобрени Т-клетки, които нарекли CAR T в лабораторни условия, така че да са в достатъчно количество, за да се инжектират обратно в пациентите.

Целта е тези модифицирани клетки да идентифицират ракови кръвни клетки.

И според първоначалните резултати методът се оказва доста успешен. Няколко след провеждането на имунотерапията, високочувствителен тест не може да открие никакви следи от ракови клетки в костния мозък на 93% от пациентите.

Подобни експериментални методи за провеждане на имунотерапия също са показвали невероятни резултати в началните тестове
Но изследователите бързат да охладят своя и нашия оптимизъм, като посочват, че е твърде рано да се каже дали тези резултати са устойчиви в дългосрочен план.

Изследването е с доста ограничен обхват, а при няколко пациенти настъпва рецидив след първоначалното провеждане на имунотерапия.

Страничните ефекти при някои пациенти също не са за подценяване – висока температура и ниско кръвно налягане. А при някои се стига до там, че раковите клетки стават резистентни към модифицираните Т-клетки.

Въпреки това обаче това е чудесна отправна точка. Сега, когато са налице тези обещаващи ранни резултати, се планират по-мащабни клинични тестове, за да се проследи по какъв начин приложението на този метод ще бъде най-ефективно от терапевтична гледна точка.

Това е само началото, посочва един от авторите на изследването.

И въпреки че над 90% случаи на ремисия звучи направо фантастично, има нужда от доста допълнителни тестове, за да може да се твърди с голяма степен на сигурност, че това са трайни ремисии.

93% от болните от левкемия навлизат в ремисия след експериментална Т-клетъчна терапия
4.6 (92.13%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 29, 2016 22:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи