Абсцедираща пневмония – симптоми и лечение

Мария
Написана от Мария септември 28, 2018 10:55

Абсцедираща пневмония – симптоми и лечение

Акценти:

  • Антибиотици - лечение
  • Мероприятия - дезинтоксикация
  • Дрениране - гнойници

Свързани:

Абсцедираща пневмония – това е рядко срещано, но доста тежко протичащо патологично състояние, при което в белите дробове се развиват възпалителни изменения, съпровождащи се с появата на множествени гнойно-деструктивни огнища.

Прогнозата при това заболяване е винаги сериозна. То може да се усложни от гнойно увреждане на плеврата, тъканта на средностението и дори на перикарда.

При особено тежко протичане – това заболяване може да стане причина за сепсис. Нивото на леталност при това нарушение е доста високо, поради възникващите усложнения.

Абсцедиращата пневмония е склонна към доста бързо прогресиране. Според статистиката, около 20% от случаите завършват с летален изход.

Децата се сблъскват с това заболяване сравнително рядко. Най-големия брой случаи се открива при възрастни хора. Важно е този патологичен процес да се отличава от абсцес на бял дроб.

Принципното различие се заключава в това, че при абсцес се формират гнойни кухини с размери повече от 2 см в диаметър. Абсцедираща форма на възпалението на белите дробове се установява в случаите, когато в белодробната тъкан се образуват многобройни огнища, размерите на които не превишават 2 см.

В преобладаващия брой случаи развитието на абсцедираща пневмония се предшества от негноен възпалителен процес в белите дробове. Най-често възбудител на това заболяване е стафилококова флора.

По-рядко възпалителната реакция е обусловена от клебсиели, ентеробактерии, стрептококи и пневмококи.

Въздействието на тези бактерии върху белодробната тъкан води до формирането на деструктивни огнища в нея, които впоследствие се трансформират в гнойни кухини.

Ако се разгледа по-подробно патогенезата на абсцедиращата пневмония, то може да се каже за степента на изразеност на деструктивните изменения, която пряко зависи от вида на възбудителя и неговите морфологични особености.

Често попадналите в организма бактерии образуват определен набор от ензими и токсини, които оказват цитолитично действие.

На този фон алвеоларните прегради се подлагат на некроза с образуване впоследствие на кухини, вътре в които се намират въздух и серозно-хеморагичен ексудат.

И тъй като възпалението продължава да прогресира, тези кухини се превръщат в многобройни гнойни огнища.

Най-често инфекциозната флора попада в областта на белите дробове при вдишване на орално-гърлен секрет. В най-голяма степен на това са подложени хора с алкохолна или с наркотична зависимост.

Симптоми при абсцедираща пневмония

Симптомите при тази патология могат да нарастват както постепенно, така и бързо. Бавното развитие на клиничната картина е най-често характерно при вторична природа на заболяването.

Условно могат да се разграничат 3 стадия на патологичния процес. Първият от тях е инфилтрационен. Болният започва да се оплаква от повишение на телесната температура, най-често до фебрилни стойности, обща слабост и неразположение.

Болковият синдром се усилва при дишане, а също и промяна на положението на тялото. Още един характерен признак са пристъпите на непродуктивна кашлица.

Диагностика и лечение на възпалението

Диагнозата се поставя въз основа на съпътстващите клинични проявления. Необходимо е провежда на аускултация на белите дробове, изпращане на пациента за кръвно изследване.

Водеща е ролята на рентгенографията. Но рентгенографията невинаги дава възможност да се открият малките гнойници, поради което е целесъобразно да се прибегне до помощта на компютърна томография.

Лечението на абсцедираща пневмония започва с прием на антибактериални препарати. Допълнително се използват муколитици и бронхолитици, провеждат се мероприятия по дезинтоксикация.

В редица случаи възниква необходимост от бронхоскопия с едновременно дрениране на гнойните огнища.

Абсцедираща пневмония – симптоми и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 28, 2018 10:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи