Абсцес на слюнчената жлеза – причини и лечение

Мария
Написана от Мария ноември 1, 2018 22:14

Абсцес на слюнчената жлеза – причини и лечение

Акценти:

  • Диагностика - слюнчена жлеза
  • Рентегонография - контрастна
  • Диагноза - потвърждаване

Свързани:

Абсцес на слюнчената жлеза – това е доста опасно заболяване, при което в екзокринните жлези, отделящи слюнка, развива се възпалителна реакция, съпровождаща се с формиране на отграничен гнойник.

Този патологичен процес се характеризира с ярко изразени местни проявления в съвкупност с обща интоксикация на организма. Прогнозата при това състояние е винаги сериозна.

Своевременното провеждане на хирургична интервенция позволява вероятността от разпространение на възпалителния процес към костните структури, меки тъкани. При най-неблагоприятното стечение на обстоятелствата се развива сепсис.

Точни сведения за разпространението на абсцес на слюнчената жлеза сред населението няма. Установено е, че мъжете и жените еднакво често се сблъскват с това заболяване.

Каквато и да е зависимост от възрастта не се проследява. Най-често патологичният процес при това състояние се въвличат околоушните слюнчени жлези.

Но други жлезисти структури, вземащи участие в образуването на слюнка, също могат да се засегнат при това възпаление. Освен това, в на практика 50% от случаите на възпалителна реакция с течение на времето приема двустранен характер.

Възпалителните изменения се развиват и в чифтната слюнчена жлеза

Водещ фактор за възникването на абсцес на слюнчената жлеза е бактериална флора. Възпалителният процес в слюнчените жлези може да бъде предизвикан от различни бактерии, но най-често като възбудител са стафилококова и стрептококова инфекция.

В преобладаващия брой случаи появата на ограничено гнойно огнище в тъканите на екзокринни жлези се предшества от негнойна възпалителна реакция. По-рядко това възпаление е предизвикано от камъни, образуващи се в протоците на слюнчените жлези.

Доста често абсцесът на слюнчената жлеза е обусловен от прекаран епидемичен паротит. Известно е, че вирусът, предизвикващ тази патология, е с чувствителност към жлезистата тъкан, на фона на което в патологичния процес се въвличат не само слюнчените, но и много други жлези.

Също се отнася и за цитомегаловирусната инфекция. Засягането на слюнчените жлези с цитомегаловирус в голяма степен е характерно за деца, отнасящи се към младшата възрастова група.

Симптоми на абсцес на слюнчена жлеза

При това заболяване присъстват не само местни, но и общи симптоми. Клиничната картина нараства остро. Още преди формалната на гнойника болният се оплаква от усещане за сухота в устата, дискомфорт и умерена болезненост при хранене, а също и появата на неприятен вкус в устата. Засегнатата област обикновено отича и се зачервява.

При палпация може да се определи наличието на уплътнен инфилтрат.

С развитието на гнойна възпалителна реакция нарастват симптомите, сигнализиращи за интоксикация на организма. Телесната температура се повишава до над 39 градуса.

Пациентът се оплаква от повишена слабост и неразположение, обилно изпотяване, втрисане, главоболие и т.н. Задължително се присъединява болков синдром, който е с прекомерно изразен характер.

Често болката се усилва при движение на главата или отваряне на устата. Болният човек се оплаква от притискащо и разкъсващо усещане, което признак на натрупване на гнойни маси.

В редица случаи отокът се разпространява на практика на цялата засегната страна.

Понякога този възпалителен процес се характеризира с бързо развитие. В този случай жлезистите тъкани се разпадат и некротизират буквално за ден или два.

Диагностика и лечение на абсцес на слюнчената жлеза

Това възпаление може да се заподозре въз основа на съпътстващите оплаквания и общ преглед на болния. Потвърждаването на диагнозата се провежда с помощта на контрастна рентгенография.

Абсцесът на слюнчената жлеза е показание за спешна хоспитализация.

Абсцес на слюнчената жлеза – причини и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 1, 2018 22:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи