Абсцес на далака – причини и лечение

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2018 16:48

Абсцес на далака – причини и лечение

Акценти:

  • Далак - абсцес
  • Развитие - профилактика
  • Усложнения - съпътстващи

Свързани:

Абсцес на далака – това е изключително рядко срещащо се възпалително заболяване, характеризиращо се в образуването в тъканите на този орган на обособена кухина, вътре в която се съдържат гнойни маси.

На първо място в клиничната картина при този патологичен процес излиза изразен интоксикационен синдром, допълващ се с храносмилателни нарушения.

Прогнозата при тази патология е достатъчно сериозна. Пряко зависи от общото състояние на организма и наличието на усложнения.

Но е достоверно известно, че при неоказване на своевременна помощ вероятността от летален изход, който стига до 100%.

Сред всички клинични случаи, отнасящи се към абдоминалната хирургия, на абсцеса на далака се пада съвсем малък процент.

Ако говорим по-конкретно, то като самостоятелен патологичен процес това нарушение се открива при не повече от 1% от хората. Най-често тази патология е с вторичен характер. Следва да се отбележи, че никаква взаимовръзка с половата принадлежност или с възрастта не се проследява при това заболяване.

Това възпаление често става причина за различни усложнения. Едно от най-опасните е перитонит, обусловен от разкъсване на гнойния сак и изливане на неговото съдържимо в коремната кухина.

Освен това често това състояние може да повлече след себе си разпространение на патогенна флора в органите на кръвообращението и развитие на сепсис.

По-рядко съдържимото в гнойния сак се излива в областта на плеврата с възникване на емпием впоследствие. Всички тези усложнения могат да станат причина за летален изход, във връзка с което е толкова важно своевременно да се диагностицира такъв патологичен процес.

Симптоми, характерни за абсцес на далака

Най-често симптомите при този патологичен процес нарастват бързо и имат значителна степен на проявление. Но понякога възпалителната реакция може да протича и в слабо изразена форма.

Клиничната картина често манифестира с общ интоксикационен синдром. Болният се оплаква от висока температура, която стига до 39 и повече градуса.

Задължително присъстват и симптоми като повишена слабост и намаляване на работоспособността, обилно изпотяване, втрисане, главоболие и т.н.

Още един характер момент е храносмилателни нарушения, които включват пристъпи на гадене и повръщане, разхлабване и т.н.

Един от основните моменти е болката. Възможно е да има различна интензивност и се установява в лявата половина на корема.

Често болковият синдром се разпространява и към другите части на тялото, например, към кръста. Ако образувалата се кухина е с големи размери, понякога визуално се определя, че коремната стена отляво.

Диагностика и лечение на възпаление

Диагностика при абсцес на далака започва с пълен преглед на болния. Задължително се провежда общ клиничен и биохимично изследване на кръвта, в които присъстват признаци на възпалителния процес.

Но водещата роля в поставянето на диагноза е инструментален метод на изследване, а именно ултразвукова диагностика, обзорна рентгенография и компютърна томография.

Това възпаление е пряко показание за спешна хоспитализация на болния човек с провеждане на хирургична интервенция.

Обемът и методът на извършване на операцията зависи от размера на формиралия се гнойник, наличието на съпътстващи усложнения и т.н.

Най-често се ограничава с презкожно дрениране. Паралелно се провежда антибактериална терапия и дезинтоксикационна мероприятия.

Профилактика на развитие на абсцес

За профилактика на развитието на този патологичен процес следва своевременно да се отстранят инфекциозни заболявания от страна на други вътрешни органи, а също се избягват травмиращи въздействия на далака.

Абсцес на далака – причини и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2018 16:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи