Аденовирусен ентерит

Мария
Написана от Мария февруари 21, 2015 00:16

Аденовирусен ентерит

Акценти:

  • Аденовирусен ентерит
  • Симптоми
  • Причини
  • Лечение

Свързани:

Съгласно наличните към настоящия момент наблюдения, гастроентерит могат да предизвикат чревните аденовируси, отнасящи се към серотип 40 и 41, които влизат в група F.

Поради липсата на достатъчно изследвания към момента е доста трудно да се определи съотношението на аденовирусния ентерит в общата структура на вирусните гастроентерити.

Ако в края на 80-те години на миналия век, те бяха на 2-ро място след ротавирусната инфекция в структкурата на гастроентеритите при деца, то през 90-те години била установена доминиращата роля на калицивирусите.

В рамките на изследванията, проведени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, било установено, че чревните аденовируси могат да предизвикат от 2 до 22% от случаите на гастроентерит при децата на възраст до 2 години.

Какви са причините?

Причинители са група ДНК – съдържащи вируси от семейство Adenoviridae, от които от човека са изолирани 37 серологични типа. Тези серотипове имат общ разтворим комплементсвързващ антиген, но се различават по:

• структурата на ДНК;
• молекулната маса на вътрешните полипептиди;
• антигенната специфичност на капсидните белтъци;
• структурата на хемаглутинините;
• биологичните свойства, включително и по тяхната онкогенност;

Аденовирусите са устойчиви на въздействие на факторите на външната среда, при температура 36-37 ° С съхранява своята активност в продължение на 7 дни, при 22-23 ° С– 14 дни, при 4 ° С – 70 дни.

Също така са устойчиви към етер, инактивират се при нагряване до температура от 56 ° С в продължение на 30 минути, а под действието на 5% разтвор от фенол, 1% разтвор на хлорамин, 3% разтвор от водороден пероксид – в продължение на 15-30 минути.

Какви са симптомите?

Инкубационният период варира в рамките на 8 до 10 дни. За разлика от другите вирусни гастроентерити чревните щамове на аденовирусите предизвикват по-продължително заболяване – от 5 до 12 дни, а понякога и до 14 дни.

Основната разлика на чревните аденовируси от респираторните се състои в това, че при заболелите не се развиват такива клинични признаци като назофарингит и кератоконюнктивит, въпреки че виремия при тези болни също се наблюдава, тоест вирусът прониква в кръвта.

Заболяването се характеризира с умерено изразена интоксикация, неголямо повишаване на телесната температура, като субфебрилитетът се запазва няколко дни.

В случаите, когато инфекцията продължава до 2 седмици, при заболелите по-често се наблюдава треска от т.нар. неправилен тип, която понякога е с вълнообразен характер.

Проявява се и диспепсия под формата на диария и повръщане, които са умерено изразени и се запазват 1-3 дни и повече.

Заболелите значително по-често, отколкото при другите гастроентерити, съобщават за болка в корема, която се обуславя от увеличаването на мезентериалните лимфни възли.

Описани са и случаи, при които треската и болките в корема са едва ли не единственото проявление на аденовирусния гастроентерит.

В редица случаи при болните едновременно с признаците на гастоентерита могат да се установят и изменения в дихателните пътища, въпреки това механизмът и характерът на формиращата се патология не е достатъчно добре проучен.

Прогнозата е благоприятна. Заболяването преминава самостоятелно на практика без каквито и да усложнения.

Лечение на аденовирусен ентерит

Лечението на болните от гастроентерит се основава на принципите на патогенетичната терапия. Изборът на оптималния способ за лечение на болните зависи от своевременната диагностика, а също и от установяването чрез лабораторните изследвания на точния причинител на заболяването.

Също така в периода на протичане на ентерита е препоръчително преустановяването на употребата на млечни продукти.

Аденовирусен ентерит
4.5 (90%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 21, 2015 00:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи