Акнето пази кожата от стареене

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 17:11

Акнето пази кожата от стареене

Акценти:

  • Стареене - кожа
  • Младежки пъпки - поява
  • Нарушения - хормонални

Свързани:

Британски изследователи установиха, че кожата, предразположена към появата на пъпки в тийнейджърска възраст, в бъдеще изглежда по-млада, отколкото при хората със здрава кожа. Те смятат, че клетките на този тип кожа имат генетична защита от стареене.

Ако вашата дъщеря или син-тийнейджър страдат от т.нар. младежки пъпки, можете да ги успокоите – непривлекателната и мазна кожа днес в по-зряла възраст ще предизвиква завист у техните връстници.

Докато техните бивши съученици ще се оплакват от появата на гъши около устата и други бръчки, тяхната кожа, по-скоро ще съхрани младостта и блясък, който кара човек да изглежда наистина здрав.

Британско изследване показва, че клетките в тийнейджърска възраст с акне имат специфична защита от стареене в зряла възраст.

Учени изучавали краищата на хромозомите, за които е известно, че се наричат теломери, които защитават ДНК в тях от увреждане, също както капсите на връзките на обувките предотвратяват тяхното разпадане.

Изследователите предполагат, че тези структури работят като биологичен часовник – когато теломерите стават по-къси, остаряваме, а когато станат съвсем къси, незащитените клетки просто загиват.

Предходни изследвания показват, че мъжете и жените с дълги теломери обикновено са биологически по-млади, отколкото хората на същата възраст, но с по-къси теломери.

Последните се смятат за толкова важни, че преди 7 години техните откриватели бяха удостоени с Нобелова награда по медицина.

В рамките на изследванията били измерени теломерите в белите кръвни клетки на повече от 1200 участника, ¼, от които страдали от акне.

Като се установило, че по-дълги теломери имали тези, които страдали от акне в юношеските си години. Освен това съвкупността от гени, участващи в клетъчната смърт бил по-малко активен при участниците, страдащи от акне.

Дерматолози отдавна са забелязали, че кожата на хора с акне по-късно започва да става суха, да изтънява и да се покрива с бръчки.

Водещият изследователи д-р Симон Сиберо казва, че резултати всъщност показват, че причината може да бъде свързана с дължината на теломера, която се различава при страдащите от акне, което означава, че техните клетки може и да са защитени от стареене.

Съавторът на проучването доктор Вероник Батай добавя, че по-дългите теломери могат да са един от факторите, обясняващи защитата от преждевременно стареене на кожата при хора, които по-рано са страдали от акне.

Предходни изследвания също показват, че хората в зряла възраст с голямо количество бенки също могат дълго да изглеждат по-млади от своите години.

Според изследователите, по-нататъшните изследвания на този генетичен процес могат да доведат до създаването на нови подмладяващи акне-препарати и процедури.

Авторите на изследването обаче не коментират появата на т.нар. младежки в по-късна възраст.

За юношеската възраст, както става ясно от изследването, е напълно нормално да се появяват пъпки, дори може да се каже, че е един приятен страничен ефект на преходната възраст.

Друг е въпросът обаче, дали същото защитно действие на младежките пъпки се проявява и при появата им след 35-40 години, като най-често това се случва при жените.

Най-вероятно не, защото тогава появата на младежки пъпки свидетелства за хормонални нарушения – най-често повишени нива тестостерона, които налагат консултация с ендокринолог, който първо трябва да назначи изследвания и впоследствие препарати за регулация на хормоналното равновесие.

Като огромното количество замърсители в околната среда създават условия за хормонални нарушения.

Акнето пази кожата от стареене
4.5 (90.36%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 17:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи