Ако куче ухапе детето – ето какво да направите

Мария
Написана от Мария юни 20, 2016 23:57

Ако куче ухапе детето – ето какво да направите

Ухапването от куче е доста разпространена травма. Но далеч не всяка майка има ясен план за оказване на помощ на детето.

Защо е толкова страшно ухапването от куче?

Първият проблем – това е болката и страхът. След нападането от животното някои деца през целия си живот се боят от кучета, изпитват паника, когато ги видят, дори вече и в зряла възраст.

При някои силното изплашване провокира невроза, най-често изразяваща се в заекване.

Вторият момент – самата рана може да се възпали, често се налага направата на шевове и дълго не заздравява, съгласете, доста неприятна перспектива.

И разбира се, най-страшното усложнение от ухапването на животно, и не само, това е бяс. Това е много опасна вирусна инфекция, която попада в раната със слюнката на болното животно – било то от улично куче или котка.

Обикновено това заболяване има продължителен инкубационен период, до няколко месеца, когато на детето нищо не го безпокои, а родителите мислят, че са забравили за ухапването.

Но след това внезапно рязко се появяват изключително странните симптоми като страх от вода, конвулсии, и накрая се стига до парализа. За съжаление, това заболяване е нелечимо и неминуемо води до смъртта на инфектирания.

За да не допуснете, е необходимо да вземете определени мерки. Но нека всичко да е подред.

Задача №1 – успокоение

Родителите бързо трябва да се вземат в ръце и да успокоят детето, да го отведат на безопасно място, да го прегърнат, да го разсеят.

Ако мама крещи и нервничи, от това на детето ще му стане още по-лоши.

Задача №2 – промиване на раната

Раната, ако не е дълбока, трябва да се промие под струя течаща вода, може – с детски сапун. Не трябва да докосвате раната с памучен тампон, с ръце, бинт – само с вода?

След това с кислородна вода, но отново при повърхностни рани.
Не трябва на увредената повърхност да се нанася йод, тъй като това ще доведе до изгаряне и некроза на тъканите.
След промиването на раната можете внимателно да я подсушите и да поставите превръзка, но само в случай, че няма кръвотечение. Ако пък има такова, трябва да се спре.

Задача №3 – спиране на кръвотечението

Лекото кървене не се спира, то е от полза за раната, тъй като кръвният поток я почиства от замърсяване. При кръвотечение със средна интензивност се поставя притискаща превръзка.

Обилното изисква използване на турникет. Ако кръвта от раната е алена и излиза като фонтан, на тласъци, означава, че имаме работа с увредена артерия.

В такъв случай турникетът се слага над раната. Ако кръвта е тъмна и се движи бавно, най-вероятно е пострадала вена, и турникетът трябва да се разположи по наранената повърхност.

Турникетът не се оставя дълго време, затова се записва точното време и спешно завеждаме детето в болница. Това е много важно.

Задача 4 – завеждането на детето на лекар

Или се вика бърза помощ, или го закарвате сами, но това трябва да се направи възможно най-бързо.

Проблемът е в, че шевовете на раната могат да се поставят само в рамките на 8 часа след нараняването, което е довело до образуването ѝ, в случай на ухапване, дори и по-малко, тъй като рискът от инфектиране е много висок.

Ако куче ухапе детето – ето какво да направите
4.5 (90%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 20, 2016 23:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи