Ако не дразните никого, най-вероятно не правите нищо важно

Мария
Написана от Мария септември 14, 2016 07:09

Ако не дразните никого, най-вероятно не правите нищо важно

Акценти:

  • Гняв - емоционална реакция
  • Ярост - първобитна
  • Симпатия - порив

Свързани:

Защо успешните хора дразнят? И могат ли да се постигнат значителни резултати в живота, не засягайки ничии чувства? Предприемачът Оливър Ембертън смята, че вашите съществени постижения, толкова по-голяма е вероятността да ядоса околните.

Какво означава това и какво да правим при това положение?
Каквото и да започнем да правим, вашите действия задължително ще дразнят някого.

Отслабвате? – Не се радвате на тялото си.

Спасявате деца в Африка? – По-добре бихте ги спасявали във вашата страна.

Борите се с рака? – Защо толкова дълго?

Но негативната реакция – далеч невинаги е признак на нещо лошо. Нека да погледнем, какво хубавото от време на време да ставаме мерзавци, предизвикващи раздразнение.

Правило 1 – съществуват по-важни неща от чувствата на другите хора

Успешните хора понякога могат да се държат като мерзавци. Една от причините, поради която правят така е,че знаят – на света съществуват по-важни неща от чувствата на другите хора.

И това е горчивата истина. От детството ни учат да бъдем любезни, защото по обективни причини това е безопасно. Любезният човек избягва действия, които биха могли да разстроят другите.

Подобна учтивост е пагубна за високите постижения.

Ако вашата цел в живота е да ръководите, да творите и да правите света по-добър, няма смисъл да страдате твърде много заради това, че ще засегнете чужди чувства – това само ще ви сковава и в крайна сметка ще загубите.

Лидерите, които не могат да приемат строги решения, не могат да бъдат себе си. Художникът, който се бои да предизвика нечие раздразнение, никога няма да предизвика нечие възхищение.

И това не означава, че е задължително човек да бъде мерзавец, за да постига успех. Но нежеланието поне периодично да бъде такъв почти сигурно ще го доведе до провал.

Правило 2 – ненавист – страничен ефект на влиянието

Колкото повече хора засегнете с действията си,толкова по-малко тези хора ще ви разбират.
Това се случва дори и когато хората четата едни и същи думи на екрана.

Така е устроен нашият мозък.

За пускане на „развален телефон“ ще ви са необходими достатъчно хора по веригата. Ако пък засегнете интересите на определен брой хора, смисълът на вашите думи ще се изврати до неузнаваемост за части от секундата.

Всичко може да се избегне само ако не се прави нищо. Няма да имаме проблем с отрицателните реакции на околните, ако в живота ни няма по-важни решения от това да изберем тапети на офиса.

Но ако пишете бестселър, или се борите със световната нищета, или ако по някакъв начин променяте света, ще ви се налага да се сблъсквате с раздразнени хора.

Правило 3 – този, който е раздразнен, не е задължително прав

Спомнете си ситуацията, когато не бяхте на себе си – например, когато някой ви е отнел предимството на пътя. Доколко разумни сте били в този момент?

Гневът е емоционална реакция. Освен това е и изключително глупава. И може да избухне напълно необосновано. Това е само мимолетен порив – като симпатия към определен човек, когото едва познавате, или любов към едно цвете и неприязън към друго.

Този порив може да възникне заради асоциации с нещо неприятно. Едни ненавиждат Ейпъл, други – Гугъл. Хората могат да се придържат към противоположни политически възгледи. Кажете нещо за една група,и ще предизвикате първобитна ярост у друга.

Ако не дразните никого, най-вероятно не правите нищо важно
4.4 (88.73%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 14, 2016 07:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи