Ако сте метеочувствителни, откажете се от месото и гледането на филми на ужасите

Мария
Написана от Мария март 14, 2015 06:51

Ако сте метеочувствителни, откажете се от месото и гледането на филми на ужасите

Акценти:

  • Метеочувствителност
  • Метеорологични измерване
  • Видове метеочувствителност

Свързани:

Половината от жените, 1/3 от мъжете, хората с белодробни и сърдечно-съдови заболявания, хората в напреднала възраст и тези с доста над нормалното тегло страдат от промените във времето.

На 23-ти март всяка година се отбелязва Световният ден на метеорологията, който е бил обявен от Световната метеорологическа организация /СМО/ под егидата на ООН.
Девизът на празника е: „Времето, климатът и водата в информационната епоха“

По статистически данни, повече от 80% от всички стихийни бедствия са с метеорологичен или хидрологичен произход. Само през 20-ти век загубите от всички случили се по света стихийни бедствия се оценяват на сумата от около 4 милиарда долара годишно, а през 90-те години на 40 милиарда долара на година.

В България метеорологичните измервания стартират преди повече от 150 години, през далечната 1860 г. и то с помощта на Австрийското консулство в гр. Русе, като в неговия двор започва работа първата метеорологична станция, като получените данни се използват главно за нуждите на корабоплаването по река Дунав.

10 години по-късно, през 1870 г. е отворена и първата по нашите земи хидрологична станция, построена в близост до гр. Русе, данните от нея също биват използвани за обезпечаване на нормалното корабоплаване по река Дунав.

В България към настоящия момент основните метеорологични и хидрологични измервания се извършват в рамките на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ към БАН – основната цел на тези измервания е намаляване на опасността за живота на населението и от нанасяне на вреди на икономиката на страната от метео-климатични явления, осигуряване на високо ниво на хидрометеорологична безопасност на страната. Прогнозите на българските метеоролози помагат да се намалят възможните икономически загуби средно с до 40%.

На 23-ти март следва да си припомним за това колко силно времето влияе на природата, на икономиките на различните държави и на човека.

При някои от нас промените във времето не предизвикват дискомфорт. Такива хора бива наричани „метеостабилни“, техният организъм се намира в добро състояние и без проблем се приспособяват към климатичните изменения. Но има и хора, които зависят от времето, от магнитните бури, резките промени на климата или на температурите.

Те страдат от главоболие, общо неразположение, възможно е да почувстват гадене. В категорията на такива хора попадат – половината от всички жени, 1/3 от мъжете, хората с белодробни и/или сърдечно-съдови заболявания, тези с напреднала възраст и с наднормено тегло.

Видове „зависимост от времето“

Организмът на всеки човек така или иначе реагира на времето, въпросът е само до колко е силна тази реакция и усеща ли се тя по-някакъв начин. Идентифицирани са 3 основни вида реакции.

• Метеочувствителност – могат да изпитват дори и здрави хора.

• Мететозависимост /метеопатия/ – в този случай дори и незначителни промени във времето могат да предизвикат обостряне на сериозно заболяване.

• Метеоневроза – разновидност на невротичните разстройства, когато човек при промените във времето се чувства не просто лошо, а ужасно.

Как се преживяват тези промени във времето?

Справянето с метеочувствителността е възможно, ако се следват съветите на лекарите и внимателно се следи за здравословното състояние. За да може човек лесно да понася промените във времето, той трябва да:

1. Избягва месните, мазните и сладките храни, които следва да се заменят с плодове и зеленчуци. Това е необходимо, тъй като магнитните бури влияят на храносмилането – понижава се киселинността на стомашните сокове.

2. Алергичните хора в навечерието на промените във времето е препоръчително да преустановят консумацията на някои храни като цитруси, шоколад, червено вино и подправки.

3. Пазете нервната си система – ако лесно се впечатлявате откажете се от гледането на филми на ужасите, екшъни, криминални новини, политика, тежки разговори и не четете тъжни книги.

Ако сте метеочувствителни, откажете се от месото и гледането на филми на ужасите
4.6 (91.94%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 14, 2015 06:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи