Ако таткото не е достатъчно строг – как пък вие да не се превърнете в истинска фурия

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2016 22:14

Ако таткото не е достатъчно строг – как пък вие да не се превърнете в истинска фурия

Акценти:

  • Проблеми - сериозни
  • Опит - любовта
  • Авторитарност - съчетание

Свързани:

Казват, че противоположностите се привличат. Навярно, затова е и толкова разпространена ситуацията, когато семейният съюз се създава от мек, отстъпчив мъж и строга взискателна жена.

Добро или лошо е това в контекста на възпитание на децата? Ще се опитаме да разберем.

Жената справедливо, предполагайки, че с възпитанието на сина трябва да се занимава предимно бащата, моли мъжа да поговори с провинилото се момче.

Този разговор трябва да е толкова сериозен, колкото и сериозно е провинението на детето. И какво вижда тя? Бащата бавно става от дивана и с пресипнал глас го пита защо е огорчило майка си.

Кой командва у дома?

Разбира се, ролите в семейството се разпределят различно. Но все пак, колкото и да променят, традиционната семейна йерархия, в която мъжът е главният, е най-хармонична.

Тъй като според природата мъжът е физически по-силен и издръжлив, той не става беззащитен в периода на бременността и кърменето на детето, по-малко е подложен на влиянието на емоциите и, обикновено по-рационално мисли.

Неслучайно повечето от религиите признават духовното старшинство на мъжа над жената и надделява неговата отговорност за семейството. Неслучайно всяка жена се нуждае от мъж, който да ѝ бъде каменна стена.

Разбира се, на всяка, с рядко изключение, майка ѝ се иска да бъде за децата добър и ласкав приятел при покровителство на строг, но справедлив член на семейството.

Да, и за децата, както твърдят психолозите, е важно да имат пред очите си пример за мъжка дисциплинираност, воля, взискателност наред с възможността във всеки един момент да се скрият под крилото на добрата и нежна майка.

Реалността е такава, че най-важното, а това означава, и по-взискателен става този, който поема върху себе си отговорността, и често това са жени, особено във въпросите, отнасящи се до възпитанието на децата.

Защо е толкова мек?

Причините за бащината толерантност по отношение на детските постъпки могат да бъдат много. Мекият характер на таткото може да се дължи на:

• Мързел и равнодушие;
• Егоцентризъм и личностна незрялост;
• Принципна незрялост – например, привързаност към либералния стил на възпитание;
• Липсата на собствена позиция, неумението да отстоява правотата си, и вследствие на това нерешителността;
• Все поглъщащата любов към детето, парализираща възпитателната роля на бащата;

Какво е лошото в това?

Много специалисти са единодушни, че традиционното разделение на родителските роли – когато таткото е строг, а майката разбираща, най-благоприятно влияе на развитието на детето.

Така например, психиатърът от Йелския център за изследване на психологията на детската възраст Кайл Прует, дори написал за това цяла книга с название „Партньорско родителство“.

Освен това повечето психолози настояват, че ако майката е авторитарна, това е еднакво неполезно, както за формиране на личността на бъдещия мъж, така и на бъдещата жена.

Все пак основната „функция“ майка е безусловно да обича своето дете и да му предава опитът на любовта, което не се съчетава особено добре с авторитарността.

Но ние с вас прекрасно разбираме, че ако в семейството не остане нито един възрастен човек, призоваващ околните към дисциплина, това неизбежно ще повлече след себе сериозни проблеми.

Какво може да се направи в тази трудна ситуация? Как да не се превърнете във фурия, ако имате плюшен мъж?

Изходът е и двата родители да се придържат към една линия на възпитание.

Ако таткото не е достатъчно строг – как пък вие да не се превърнете в истинска фурия
4.5 (90%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2016 22:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи