Акромегалия

Калина
Написана от Калина август 3, 2014 08:50

Акромегалия

Акценти:

 • Акромегалия
 • Причинители
 • Симптоми
 • Лечение

Свързани:

Какво представлява акромегалията?

Акромегалия представлява състояние на свръх производството на хормоните, които контролират растежа. Най-често свръхпроизводството е на хормона на растежа. Той се секретира от хипофизната жлеза, малък орган в основата на мозъка.

Хормонът на растежа соматропин е отговорен за растежа на кости, хрущяли, мускули, органи и други тъкани.

Когато количеството на соматропин в тялото е твърде завишено, тъканите нарастват повече от нормалното. Прекомерният растеж може да стане причина за сериозни заболявания и дори за смърт.

Когато свръхсекрецията на хормона започне след завършването на растежа на тялото, т.е. след 25-годишна възраст, най-честите признаците на заболяването са разширяването на костите на крайниците.

Акромегалията е рядко срещано заболяване и в повечето случаи диагнозата се поставя на 40-45 годишна възраст, въпреки че може да се развие на всяка възраст.

Какви са симптомите при акромегалия?

Някои аденоми – доброкачествени образувания на хипофизната жлеза са агресивни и растат бързо. При тези случаи симптомите на акромегалия започват да се проявяват в кратък период.

Симптомите могат да бъдат разделени на две групи –  локални симптоми, свързани с натиска, който оказва тумора на околните тъкани:

 • Постоянно главоболие и частична загуба на зрението.
 • Частичната загуба на зрението може да е при едното или при двете очи.
 • Туморът на хипофизата може да увреди самата жлеза и да наруши хормоналната ѝ функция. Хормоналният дисбаланс може да стане причина за симптоми като импотентност, ниско либидо и промени в менструалния цикъл.

Симптоми в резултат на свръхсекреция на растежния хормон соматропин:

 • Удебеляване на пръстите на едната или и двете ръце.
 • Увеличаване на размера на стъпалата, поради подуване.
 • Често изпотяване.
 • Загрубяване на чертите на лицето.
 • Подуване на езика.
 • Омазняване на кожата и акне.
 • Артрит
 • Затруднено дишане по време на сън – сънна апнея.
 • Промяна на захапката.

Какви са причините?

В хипоталамуса – дял на мозъка се произвежда хормон, който стимулира секрецията на хормона на растежа соматотропин и неговото освобождаване в кръвния поток. Хипоталамусът произвежда и друг хормон соматостатин, който потиска освобождаването на соматотропина.

Растежният хормон в кръвта стимулира черния дроб да секретира друг хормон Инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1), който от своя страна намалява секрецията на хормона, произвеждан от хипоталамуса, стимулиращ освобождаването на хормона на растежа в кръвния поток.

Нарушаването на баланса между хормона на растежа и свързаните с него хормони, става причина за акромегалията. Нивата на тези хормони се влияят от съня, стреса, физическите упражнения и от кръвната захар.

Лечение на акромегалия

Лечението на акромегалия се състои на първо място в установяването на причината за нейната поява. При по-голямата част от случаите, причинени от аденом на хипофизата, е необходима хирургична операция, химиотерапия и лъчева терапия. Често е необходима комбинация от тези терапии, за да може болестта да навлезе в състояние на ремисия.

Това означава нивата на соматотропина и Инсулиноподобния растежен фактор 1 (IGF-1) да се върнат към нормалните за здравите хора нива. Обикновено първо се прилага хирургията. Ако с операцията не се постигне пълна ремисия на заболяването, тогава се назначава химиотерапия. Резултатът от всяка терапия се определя чрез измерване на  нивата на соматотропина и IGF-1 хормона в кръвния поток.

Как да се предпазим?

Не е открит начин за превенция на акромегалия. Ранното откриване на заболяването е най-добрия начин, за да се предпазим от по-сериозни симптоми и усложнения.

Акромегалия
4.5 (89.68%) 62 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 3, 2014 08:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи