Акушерски перитонит – причини и симптоми

Мария
Написана от Мария септември 21, 2018 16:31

Акушерски перитонит – причини и симптоми

Акценти:

  • Възпаление - преглед
  • Изследване - биохимично
  • Диагностика - ултразвукова

Свързани:

Акушерски перитонит – това е изключително тежко патологично състояние, при което в областта на коремната кухина се развива възпалителна реакция, обусловена от проникването на бактериална флора по време на раждане или в периода след раждането.

С това заболяване могат да се сблъскат абсолютно всички жени. То се характеризира с нарастващ болков синдром и изразена интоксикация на организма. Нивото на леталност при тази патология е изключително високо.

Възможно е да се усложни от кръвотечения, сепсис, чревна непроходимост и много други състояния.

Сред дългосрочните последствия лидерски позиции заема безплодието.

До неотдавна акушерският перитонит е една от основните причини за смъртността сред жени в следродилния период. Но днес честотата, в която се среща това заболяване значително се е понижила.

Според последните сведения, нивото на разпространение на това заболяване приблизително 20 случая на 10 000 души население. Интересно е, че най-често с това нарушение се сблъскват жени, на които е провеждано цезарово сечение. На тях се падат около 95%.

Възпалението на коремната кухина, свързано с раждането най-често се предизвиква от грамотрицателни бактерии. Като пример може да се приведе псевдоноумас аерогиноза или ешерихия коли.

Но понякога като възбудител могат се използват клостридии, стафилококи, ентерококи и някои други микроорганизми. Най-тежко протича патологичният процес, възникващ на фона на анаеробно-аеробно асоциация.

Към предразполагащите фактори за развитие на акушерския перитонит са: безводен период, продължаващ повече от 12 часа, наличие на патогенна флора във влагалището, хронични инфекциозни огнища в яйчниците, маточните тръби и т.н.

Още един потенциално опасен момент е възпалителният процес в плодните обвивки и околоплодната течност, предизвикана от микробни асоциации. Това състояние се нарича хориоамниотит. Възпалението в коремната кухина доста често възниква при секцио при жени с тази диагноза.

Приблизително в 50% от случаите инфекциозната флора попада в коремната кухина при разминаване на постоперативните шевове. Съществува още един възможен път на заразяване.

Свързан е с продължително понижаване на перисталтиката на червата на фона на раждане, поради което чревната стена става по-проницаема.

Симптоми при акушерски перитонит

В редица случаи патологичният процес е със слабо изразено протичане. Това се отбелязва приблизително при 40% от жените. В класическия симптомите нарастват постепенно.

Първо родилката започва да се оплаква от задържане на газове и нарушения при изхождане. При преглед се открива подуване на корема.

След известно време клиничната картина се допълва от болков синдром, който първо се установява в долната част на корема, а след това става доста по-силно изразен.

Теченията от матката придобиват гноен характер и се съпровождат с неприятна миризма.

Задължително присъстват симптоми, които сигнализират за обща интоксикация на организма.

Към тях се отнасят повишаване на температурата до 40 градуса и повече, втрисане, главоболие, гадене, пристъпи на повръщане и т.н.

Следващият етап се характеризира с още по-голямо нарастване на интоксикационния синдром. Болната жена чувства слабост, възниква световъртеж.

Наблюдава се намаляване количеството на отделяната урина, а подуването на корема се увеличава още повече.

Диагностика и лечение на възпалението

Диагностиката при това възпаление започва с внимателен преглед на пациентката. Задължително се провежда общо и биохимично изследване на кръвта, а също и бактериологично изследване на отделяното от матката.

От инструменталните методи на изследване най-информативни са ултразвуковата диагностика, обзорна рентгенография и компютърна томография. Лечението се провежда в болнични условия, със системни антибиотици.

Акушерски перитонит – причини и симптоми
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 21, 2018 16:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи