Алергия към антибиотици – какво може да се направи

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 21:04

Алергия към антибиотици – какво може да се направи

Акценти:

  • Силен оток - алергия
  • Функция - нарушения
  • Тестове - изследвания

Свързани:

При голям брой заболявания антибиотиците са основа на лечението. Но в някои случаи именно тези медикаменти могат да станат причина за сериозна алергична реакция. Защо това се случва и как да се предпазим от нежеланите последствия?

Причини за алергия към антибиотици

Медикаментозната алергия се смята за една от най-опасните форми, доколкото може да доведе до тежки реакции, а понякога дори и до летален изход.

Най-често се предизвиква от използването на антибиотици, обезболяващи препарати и упойки.
Реакция не се развива не веднага.

При първата среща с алергена имунната система само се запознава с него, погрешно го възприема за опасен и започва да образува защита срещу него – имуноглобулини.

Именно те предизвикват алергия при повторна среща с лекарството. Нарушение на имунната система може да се случи и не при първи контакт. Често неадекватната реакция се предизвиква от компонент, с който организмът се сблъсква твърде често.

Този процес се нарича сенсибилизация. Използването на антибиотици при всяко простудно заболяване е един от основните фактори за развитие на алергия към тях. Затова и при всякакви патологии само лекар може да решава какви антибиотици да се приемат и има ли необходимост от тях.

Сред другите причини, съпътстващи алергия към антибиотици са следните:

• Съпътстващи заболявания – СПИН, подагра, мононуклеоза и прочие;
• Наличие на друг вид алергия – хранителна, полиноза, реакция към космите на животни, битова химия. Развитие на т.нар. кръстосани алергии – често явление. Изключително рядко при човек се наблюдава само един вид, като с възрастта количеството на веществата, към които се развиват неадекватни реакции на имунната система, може да се увеличи.
• Наследственост – особено често този фактор се оказва ключов при развитие на алергии към антибиотици при малки деца.

Симптоми на алергия към антибиотици

Може да се проявява по най-различен начин, от незначителни симптоми до опасни състояния. Това могат да бъдат местни проявления или генерализирани процеси, обхващащи едновременно няколко органи и системи. Най-опасните сред тях са:

• Анафилаксия – развива се бързо, в рамките на кратък период от време – от 1 минута до 30 минути след прием на антибиотици. Рязко спада кръвното налягане, развива се задушаване, наблюдават се отоци, кожата може да се зачерви и да сърби. На фона на анафилатичния шок често се развива остра сърдечна недостатъчност, която става причина за настъпване на смърт.
• Синдром на Лайл – кожна алергична реакция, при която се образуват мехури, изпълнени с течност.
• Оток на Квинке – развива се стремително, веднага след приема на антибиотика. Характеризира се със силен оток на лицето, може да премине към ларинкса и да стане причина за задушаване;
• Синдром на Стивън-Джонсън – проявява на кожата под формата на силен обрив, особено на лицето, устните могат силно да почервенеят. По своята същност това е некротичен процес, затова и лечение трябва да се назначи незабавно.

Сред по-малко опасните последствия на алергиите към антибиотици са:

• Уртикария и други видове обриви;
• Увеличение на лимфните възли;
• Болки в ставите;
• Нарушение на функцията на стомашно-чревния тракт;

Какви антибиотици могат да се приемат при алергия?

Ако алергията е потвърдена с тестове и изследвания, човек трябва да бъде особено внимателен при следните случаи на назначаване на лекарства. При изписването на каквито и да е лекарства, е необходимо пациентът да информира за наличие на алергия.

Най-често се развиват алергични реакции към препаратите от пеницилиновата група.

Алергия към антибиотици – какво може да се направи
4.5 (89.82%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 21:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи