Алергичен артрит

Мария
Написана от Мария март 1, 2015 17:10

Алергичен артрит

Акценти:

  • Алергичен артрит
  • Симптоми
  • Профилактика
  • Лечение

Свързани:

Алергичният артрит представлява един от видовете възпаления на ставите, което възниква вследствие реакция на имунната система на алергените, попадащи в организъм.

Най-честият причинител на това заболяване са протеини, които влизат в състава лекарствените препарати, произведени чрез извличане от организми от животински произход.

Алергичният артрит е възможно да се развива на фона на други проявления при засягане на други органи и системи на организма.

Но, ако това заболяване своевременно бъде открито и се започне неговото лечение, то много лесно се излекува и се преустановяват патологичните изменения в ставите.

Какви са симптомите?

Тази форма на артрита се проявява още в ранните стадии на своето развитие изключително остро. За това заболяване са характерни – отоци и болки в областта на ставите. Най-често засягат не по-малко от 2 стави едновременно, но е възможно и патологичният процес да бъде и по-разпространен.

Практически 50% от ставите се възпаляват при остра форма на серумната болест, позната и с названието серумна алергия.

В зависимост от количеството на алергена, попаднал в тялото, могат да възникнат и симптоми на алергичен артрит. Това може да се случи от няколко часа след проникването на чуждите белтъци до 15-20 дни.

Тази форма на артрита може да се появи чрез накуцване, което възниква в следствие на болезнените усещания, които изпитва човек. Освен това, въпреки факта, че ставите обикновено се засягат в симетрична последователност, интензивността на болката може да бъде различна в ставите на всеки от крайниците.

С какви още проявления се характеризира алергичния артрит?

Типична е изключително разнообразната симптоматика, която, обикновено, се нарича серумна болест. Алергичният артрит може да се проявява в засягане на повърхността на кожата около очите – появява се обрив понякога, изглеждащ като екзема, а понякога и като копривна треска, с характерно усещане за сърбеж.

И в такива случаи, без допълнителни изследвания и кожни проби установяването на точната диагноза е на практика невъзможна. Случва се и тази форма на артрита да засегне дихателните пътища и тогава неговите симптоми са ринит, често кихане, повишена секреция на слуз, парене в лигавицата на носа.

Симптомите на засягане на очите при алергичен артрит се проявяват чрез конюнктивит, блефарит, които се характеризират с обилно отделяне на сълзи, остра очна реакция при излагане на светлина, зачервяване на клепачите, сърбеж около очите.

Също при алергична форма на артрит може да се развие бронхоспазъм. В този случай се наблюдава рязко стесняване на бронхите, затруднява се дишането, тъй като намалява обема на лумена на дихателните пътища.

Профилактика

За предотвратяване на тази форма на артрита е необходимо използването на биопрепарати, при производството на които е извършено висококачествено отстраняване на белтъчните алергени от животински произход.

А за предотвратяване на остри рецидиви на серумната болест е необходимо при прилагането на каквито и да е терапии да се изключва използването на серуми.

Лечение на алергичен артрит

Основната цел на терапевтичните методи, приложими при тази форма на артрита, е пълното отстраняване на симптомите и понижаване на хиперчувствителността на организма към белтъчните серумни алергени.

В началото за овладяване на проявленията на заболяването се прилагат антихистаминови препарати от типа на димедрол, супрастин, пиполфен и др.

При силни болезнени усещания се назначават епинефрин /адреналин/, кортикостероиди и препарати, които способстват за възстановяване на възникналите дисфункции в организма.

Алергичен артрит
4.6 (91.61%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 1, 2015 17:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи