Алготерапия – целебните сили на водораслите

Мария
Написана от Мария януари 18, 2016 20:47

Алготерапия – целебните сили на водораслите

Акценти:

  • Водорасли - терапевтични ефекти
  • Витамини - източници
  • Биологично активни добавки

Свързани:

Алготерапията е термин, обозначаващ лечението с водорасли. Тези морски дарове използват медицината отдавна. Познатата на повечето от нас спирулина е използвана от хиляди години.

Водораслите са едни от първите организми на планета, които са дали живот на всички останали същества. Днес те участват почти в 75% от всички микробиологични процеси на Земята, а също и произвеждат огромно количество кислород.

Водораслите са много ценен продукт, съдържащ голямо количество витамини и микроелементи – йод, калций, калий, желязо, кобалт, флуор, фосфор и други.

Освен във водораслите се съдържат растителни хормони и биологично активни вещества, което позволява използването им за медицински и козметични цели.

За лечение обикновено се използват сиви, жълти и червени видове водорасли. Различните видове водорасли силно се различават по химичен състав и спектър на положително действие върху организма.

Водорасли, използвани за лечебни цели

Лекарите и специалистите по козметика най-често използват следните видове водорасли:

• Ламинария – позната на всички като морско зеле, съдържаща много йод, който се усвоява добре от организма. Използва се още за профилактика на заболявания на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод.

• Спирулина – добър източник на аминокиселини и протеини, които се отличават с добра усвояемост.

• Червени водорасли – от тях се производства желеобразното вещество агар-агар, което всъщност се явява растителен заместител на желатина, дори според някои данни, макар и да не са научно обосновани, е най-малко 10 пъти по-ефективен от животинския му аналог.

Основни терапевтични ефекти на водораслите

От използването на тези морски дарове за лечебни или козметични цели, могат да се използват следните ефекти:

• Подмладяващ ефект – водораслите като козметични средства правят кожата по-еластична, гладка и еластично. В резултат на използването им придобиването на здрав цвят, а също и изчезват отоците. Този ефект се постига чрез подобряване на периферния кръвен поток и на лимфния дренаж.

• Облекчаване на болките в ставите и за снемане на умората на краката – алгиновите киселини, влизащи в състава на водораслите, оказват защитно действие на вените, подобряват състоянието на кръвоносните съдове и могат да бъдат полезни при разширени вени.

Тези киселини притежават обезболяващо и противовъзпалително действие, а също и понижават риска от образуването на тромби.

• Отслабване – влизащите в състава на водораслите биологични активни вещества ускоряват обмяната на веществата, поради положителното действие върху ендокринната система.

• Минерализиращ ефект – при редовна употреба на водорасли няма да знаете какво е дефицит на калций, магнезий, калий и на други важни минерали.

Освен това морските водорасли съдържат редица вещества с биологична активност – липиди, богати на полиненаситени мастни киселини, производни на хлорофила, полизахариди – сулфатирани галактини, фукоидани, глюкани, пектини, а също и лигнини, които са изключително ценен източник на растителни влакна; фенолни съединения, ензими, растителни стерини, витамини, каротиноиди, макро- и микроелементи.

Наличните вещества обясняват и високата мутагенна стойност на водораслите.

Още в Древен Китай водораслите са били използвани за лечение на тумори, а в Индия са прилагани като терапевтично при някои заболявания на жлезите с вътрешна секреция.

А племената, обитаващи най-северните географски са употребявали тези морски дарове като единствени източници на витамини.

Отчитайки състава и лечебните свойства на водораслите, алготерапията става все по-популярно направление в медицината и в индустрията на красотата.

Днес на основата на водораслите се създават биологично активни добавки, препарати и козметични средства.

Алготерапия – целебните сили на водораслите
4.5 (90.22%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 18, 2016 20:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи