Алкализиране на организма – на какви рискове излагате здравето си

Мария
Написана от Мария август 4, 2015 19:27

Алкализиране на организма – на какви рискове излагате здравето си

Акценти:

  • Буферни системи - бикарбонатна
  • Алкализиране - оптимални условия
  • Начин на дишане - подкисляване

Свързани:

Алкализирането на организма е един от естествените, заложени в нас от природата процеси. Биохимичните процеси вътре в нас са огромен брой, в резултат на което се формират някои сравнително стабилни показатели за здравословното състояние.

Към тях можем да отнесем температурата на тялото, честотата на сърдечните съкращения, кръвните показатели, а също и поддържането на алкална среда в организма.

Какво представлява това и защо е толкова важно за здравето? Има ли смисъл да влияем върху алкализирането на организма и ако да, до каква степен?

Какво представлява алкализирането на организма?

В медицината съществува такова понятие като киселинно-алкално равновесие – КАР. Балансът между киселините и основите в нашата вътрешна среда – това е съставна част от хомеостазата.

Наличието на равновесие между киселини и основи трябва да се съблюдава във всяка среда в организма – слюнката, урината, влагалищните секрети, кръвта.

Същността му се състои в това, че за нормалните физиологични процеси показателите на рН трябва да бъдат относително стабилни. В противен случай се развиват необратими или трудно обратими патологични процеси.

За допустим диапазон е прието да се смята 7.37-7.44. За окисляване се говори, когато показателите се понижават, а за алкализиране при нарастване.

Киселинно-алкалното равновесие в нашия организъм се управлява от 4 буферни системи:

• Хемоглобинова;
• Бикарбонатна;
• Фосфатна;
• Белтъчна;

Всички те по един или друг начин в голяма или малка степен участват в свързването на йоните на водорода и препятстват съществени колебания в този баланс. И всяка от тях реагира патологично на излизането на КАР от указаните рамки.

Нарушаването киселинно-алкалния баланс се съпровожда с денатуриране на белтъци – тогава се разрушават клетки, а ензимите загубват значителна част от своите функции.

Най-мощната от изброените се оказва бикарбонатната буферна система. Образуването на въглеродна киселина е свързано с освобождаването на въглероден диоксид от организма.

Множество медицински изследвания показват, че окисляването на организма е по-разпространено и именно то е неблагоприятно условие за цяла съвкупност от заболявания.

Проблемът се състои в това, че в кисела среда се понижава активността на всички ензими, нарушават се междуклетъчните взаимодействия, клетките загубват минералните си запаси, тъй като киселата среда ги неутрализира в значителна степен.

Същевременно обаче повишаването на рН на вътрешната среда до крайна степен е също така изключително опасно за здравето. Тук както никъде другаде е уместен и дори наложителен принципът на умереността.

Опасността от алкализиране на организма, например посредством активният прием на сода за хляб, се крие в нарушения на функцията на белтъчния обмен.

Така се рискува нарушаването на процеса на отстраняването на мастноразтворимите отрови, присъстващи в състава на жлъчката при участието на черния дроб, развиват се процеси на интоксикация.

На фона на мнимо подобряване на състоянието е възможно да се развият твърде неблагоприятни и трудни за лечение заболявания – атеросклероза, ръст на туморите и непосредствената им канцерогенеза.
В норма алкализирането на организма трябва да не се усилва и да не се стимулира, а само да се поддържа. Трябва да бъдат осигурени оптимални условия за този процес. Това не е съвсем благоприятно, но в условията на съвременния ритъм на живот, абсолютно естествените за човека условия са до известна степен нарушени.

И става въпрос за хранителните продукти и начинът на дишане. Като при всяко издишване тялото се алкализира, а при вдишване подксилява.

Алкализиране на организма – на какви рискове излагате здравето си
4.4 (87.18%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 4, 2015 19:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи