Алкална фосфатаза при деца – причини за повишени нива

Мария
Написана от Мария август 25, 2018 23:31

Алкална фосфатаза при деца – причини за повишени нива

Акценти:

  • Алкална фосфатаза - деца
  • Внимание - норма
  • Изследвания - инструментални

Свързани:

Ако отворим ценова листа за лабораторни изследвания в коя да е клиника, то без медицинско образование може просто да се потопим в дългия списък от различни наименования.

Какво от тях е наистина нужно, а какво може да бъде наистина важно само при подозрение за определено заболяване? Този въпрос без помощ от лекар и пациент просто не може да се реши.

Именно поради тази причина просто да се дава кръв за щяло и нещяло е напразна загуба на време. Един от най-важните биохимични показатели, който може да помогне в диагностиката на различни заболявания при деца, но е необходим далеч не на всеки, е алкална фосфатаза.

Какво е това, в какви случаи е необходимо това изследване и за какво говорят отклоненията в резултатите?

Какво е това алкална фосфатаза?

Алкалната фосфатаза е най-важният ензим, който приема непосредствено участие в фосфорно-калциевия метаболизъм. Но може да се открие не само в костите, но и във всички тъкани на човешкото тяло – мускули, стави, нервни влакна, черен дроб, бъбреци, епител на червата, зъбите.

Това е компонент на клетъчните мембрани.

Като се отчита факта, че детската възраст се характеризира с бурен растеж на костна тъкан, мускули и нерви, активността на този ензим е много по-висока, отколкото при възрастни.

Затова в педиатрията съществуват норми и не могат да се сравняват с тези за по-големите. За всяка възраст и пол съществуват собствени индивидуални резултати, което също е необходимо да се вземе под внимание.

Разграничават се 11 изоензима алкална фосфатаза при деца

Сред тях най-активни са 2 – костен и чернодробен.

Ако в детска възраст от най-голямо значение е първият, необходим за нормалното израстване на костите, то в зряла съответно е вторият.

При новородените този показател може да варира от 150 до 280 единици на литър.

През първата година от живота може да се повиши дори до 1100 единици на литър. Към 3 години се понижава до 720 единици на литър.

Този висок показател се запазва през целия период на интензивен растеж, като при момченцата е малко по-висок, и едва към 15-16 години започва да се понижава.

При възрастните нивата на алкална фосфатаза трябва да се намират в интервала от 20 до 130 единици на литър, и най-голяма активност има чернодробният изоензим, костният на практика не функционира.

Каква означава повишението на алкална фосфатаза при деца?

Активността на алкалната фосфатаза е с 1.5-2 пъти по-висока, отколкото при възрастни. Затова при оценка на резултатите от биохимичното изследване е необходимо задължително да се отчита възрастта и пола на детето.

Не трябва да се изпада в паника при вида нива от 500 до 700 единици на литър. Този показател при недоносените е по-висок, отколкото при деца на същата възраст, но родени доносени.

Необходимо е да се има предвид, че резултатите от изследванията в различни лаборатории могат малко да се отличават, затова при оценка е необходимо ориентиране и по нормата на тази клиника.

Ако резултатът надвишава, дори и нормата за възрастни, то този факт изисква специално внимание.

Едно изследване все още нищо не означава, това е само червена лампичка за лекаря, за да назначи на детето по-пълни изследвания, от които може и да не се открие никаква патология.

Повишението на нивата на алкална фосфатаза в съчетание с други отклонения в лабораторните и инструментални изследвания, може да е признак на патологични състояния.

Алкална фосфатаза при деца – причини за повишени нива
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 25, 2018 23:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи