„Алкална вода“ – заблуда за двойкаджиите по химия

Мария
Написана от Мария юни 7, 2016 15:33

„Алкална вода“ – заблуда за двойкаджиите по химия

Акценти:

  • Дестилирана вода - опасна
  • Водород - йони
  • Супермека вода - дифузия

Свързани:

Не за първа година сме атакувани от продавачи на разнообразни устройства, които йонизират водата.

Ако вярваме на рекламата, то апаратът чудо е на цена от 500 до 2000 лева, и превръща обикновената вода в жива, или в алкална, и мъртва, които притежават чудодейни свойства.

Предлагащите тези апарати обещават излекуване на всички хронични заболявания, забавяне на процесите на стареене и активизация на обменните процеси. Какво означават тези приказни термини и можем ли да вярваме на обещанията за светло бъдеще?

Йонизирана вода – химически абсурд

В рекламните брошури често се среща терминът йонизирана вода. Но да си припомним химията от училище. Молекулата на водата се състои от зареден водороден йон и отрицателно зареден хидроксиден йон.

И само една от 2 милиарда молекули Н2О се дисоциира, тоест се разпада на йони.

Но, за да бъде определена една течност като йонизирана, тя трябва да съдържа голямо количество свободни йони, а в случая с чистата вода това е напълно нереално.

Чистата предпочита да съществува във вид на йони, а не на молекули. А за преминаване на електричен ток са нужни йони, защото самият той представлява движение на заредени частици.

Но чистата вода е много слаб електролит, и затова на практика не е проводник на електричество. И поради тази причина „йонизирана“ не може да бъде в никакъв случай.

Какво е това алкална вода?

За да бъде определена като кисела водата трябва да съдържа повече водородни йони, отколкото хидроксидни такива. А за да можем да говорим за алкална течност – всичко е точно обратното – хидроксидните йони трябва да са повече, отколкото водородните.

За определяне на киселинността и алкалността на водата служи скалата рН – от 0 до 14. На чистата е 7. Тоест количеството на водородните йони е равно на хидроксидните.

При киселите течности водородните йони са повече, тоест рН е по-малко от 7, и колкото е по-близо до 0, толкова по-висока е киселинността. Алкалните течности са с повече хидроксидни йони и тяхното рН се е в границите от 7 до 14.

Следва да уточним, че количеството на положителните и отрицателните йони в течността е еднакво.

И например, за да могат положителните йони на водорода да са повече, отколкото отрицателните хидроксидни йони в разтвора трябва да има някакви отрицателни йони.

Откъде да ги вземем? От други химични съединения – соли, киселини, основи, при това не от всички, а от тези, които лесно се разпадат във водата на отделни йони.

Например, разтворът на солна киселина осигурява излишък от водородни йони и затова такава вода би била кисела, а разтворът на натриева основа ще бъде алкален, защото дава излишък от хидроксидни йони.

Тоест чиста алкална не може да има. Единственият вариант е присъствие на други вещества.

Дестилирана вода – чистото невинаги е полезно за организма

Това е супермека вода, защото в нея изобщо няма соли, но тя изобщо не е полезна за организма. Какво ще се случи, ако жива тъкан сложим в разтвор с дестилирана вода?

Дестилатът ще се стреми да проникне вътре в клетките, където концентрацията на соли е по-висока – този процес се нарича дифузия. В резултат клетките ще набъбнат и ще се спукат, тоест ще загинат.

На организма на човека дестилатът няма да му навреди чак толкова много, защото природата се е погрижила да ни предпазва от нашите глупости.

„Алкална вода“ – заблуда за двойкаджиите по химия
4.5 (90%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 7, 2016 15:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи