Алкохол в напреднала възраст – ускорява стареенето

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2018 18:06

Алкохол в напреднала възраст – ускорява стареенето

Акценти:

  • Равновесие - походка
  • Инфаркт - риск
  • Алкохол - употреба

Свързани:

Много хора употребяват алкохол, за да се справят със стреса или поне временно да забравят за проблемите.

Но е важно да се помни, че уврежданията на черния дроб, деменция и стареенето на кожата често са свързани със злоупотреба с алкохол.

Алкохолът, особено в напреднала възраст, често не само ускорява процеса на стареене, но и повишава риска от тежко протичане на хронични заболявания, може да доведе до сериозни увреждания на сърцето и увеличава риска от тежки травми, след които възстановяването е трудно.

Но хората на преклонна възраст, често чувствайки се ненужни след излизане в пенсия, често злоупотребяват с алкохол, без да се замислят какви са последствията.

Ускоряване на стареенето намаляване на толерантността към алкохол

Всеобщо известно е, че хроничните интоксикации, сред които са и алкохолните, ускоряват стареенето на организма.

С времето може да се понижи толерантността към алкохол, поради изменения в структурата на тялото и забавяне на процесите на регенерация на тъканите, свързани с естественото стареене.

Хормоналните изменения повишават чувствителността към алкохол както сред мъжете, така и сред жените. Със стареенето процентът мазнини спрямо мускули има тенденция към увеличаване, дори и теглото да остава стабилно.

Така пиенето на една и съща доза алкохол води до високи концентрации в кръвта, дори и да се пие същото количество.

Времето за реакция и двигателните способности обикновено се забавят с възрастта, а употребата на алкохол още по-силно понижава тези способности.

Леката и умерена употреба на алкохол може да има определени предимства за здравето. Но хората често подценяват колко пият. Относно безопасната доза алкохолни напитки в зависимост от градуса:

  • 33 литра бира или вино;
  • 150 мл шампанско или толкова вино;
  • 50 мл ликьор, ром, уиски или водка;

По данни на Националния институт по проблемите със стареенето, здрав човек на 65-годишна възраст трябва да употребява не повече от 7 от тези дози седмично или максимум 2-3 дози дневно.

Повишаване на риска от падания и травми

Интоксикацията с алкохол повишава риска от нещастни случаи и травми, сред които падания, фрактури и автомобилни катастрофи във всяка възраст.

Но равновесието и устойчивостта на походката с напредването на възрастта се влошават, дори в трезво състояние. Старите хора по-често падат, в резултат на което възниква тежка травма като счупване на бедро, ребра.

Освен това всяка травма в напреднала възраст предполага дълъг период на възстановяване.

Алкохолът още повече увеличава риска, тъй като забавя мозъчната дейност. В резултат могат да бъдат получени тежки травми, които изискват хоспитализация.

Повяхване на кожата и бръчки

Спиртът ускорява стареенето на кожата, тя се покрива с по-дълбоки бръчки, възниква пигментация и нездрав вид.

Бръчките, оттеклото лице, сухота, зачервяване на бузите и разширените пурпурни капиляри, с които е покрита кожата на лицето и тялото, това е в резултат на прекаляване с алкохола.

Спиртните напитки обезводняват цялото тяло, но най-силно страда кожата на лицето.

Помощ на сърцето или вреда

Червеното вино съдържа естествен антиоксидант, който може да увеличи количеството на добрия холестерол и да защити артериите от увреждане. Ако това са съдовете на сърцето, понижава риска от инфаркт, ако са на мозъка – инсулт.

Някои изследвания показват, че леката и умерена употреба на алкохол могат да понижат риска от заболявания на сърцето, в сравнение с пълното въздържание от спиртни напитки.

Алкохол в напреднала възраст – ускорява стареенето
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2018 18:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи