Алкохолът и болестите на сърцето – рискове и ползи

Мария
Написана от Мария януари 29, 2015 21:23

Алкохолът и болестите на сърцето – рискове и ползи

Акценти:

  • Алкохолът и сърдечно-съдовата смъртност
  • Алкохолът и хипертонията
  • Алкохолът и исхемичната болест на сърцето

Свързани:

Няма никакви научни доказателства, че ако непиещ човек започне да пие алкохолни напитки, това ще се отрази благоприятно на сърдечно-съдовата му система.

Следва да се припомни, че дори незначителното превишаване на безопасните дози алкохол влече след себе си значително негативно влияние на сърдечно-съдовата система, както в сравнение с въздържателите, така и с тези, които пият малко или умерено.

В различните държави, говорейки за норми или порции алкохол се подразбират различни обеми. Обикновено под 1 порция алкохол се има предвид една напитка, съдържаща 10 мл етилов алкохол /спирт/.

Тоест една порция алкохол, това е:

• 100 мл бира;
• 50 мл вино;
• 25 мл водка, коняк, уиски или ракия;
Посочените по-горе напитки могат да имат различно алкохолно съдържание, следователно са приведени усреднените стойности.

Алкохолът и сърдечно-съдовата смъртност

Мета-анализът на 34 изследвания, обхващащи повече от 1 милион пациенти и повече от 94 000 смъртни случая, показал 18% понижаване на смъртността в тези изследвани групи, в които участниците употребявали по-малко от 2 порции алкохол дневно.

В същото време за мъжете, употребяващи 3 и повече порции алкохол и за жените, приемащи повече от 2 порции дневно показателят смъртност нараснал. В групата на лицата, страдащи от алкохолизъм /6 и повече дневно /, нараснал не само риска от сърдечно-съдова, но и този от внезапна смърт.

Анализът на изследвания сред лица, не страдащи от известни сърдечно-съдови заболявания, показал същата тенденция, лицата, употребяващи алкохол в незначителни количества имали предимство по отношение на здравословното състояние в сравнение с въздържателите.

При хората, злоупотребяващи с алкохол, се увеличавал рискът, както от сърдечно-съдова и внезапна смърт, така и от такава поради други причини.

Тенденцията за намаляване на смъртността при хората, които пиели малко, се наблюдавала, както сред мъжете, така и сред жените. В проспективно проучване на 490 000 пациенти относителният риск за мъжете съставлявал 0.7, а за жените 0.6.

А проспективно изследване сред лица от женски пол / над 85 хиляди жени на възраст от 18 до 59 години /показало следните резултати:

• Употребяващите 1-3 порции седмично – относителен риск 0.83;
• От 3 до 18 порции на седмица – относителен риск 0.88;
• Повече от 18 порции седмично – относителен риск 1.19;

Анализираните изследвания позволяват да се направи следното заключение: незначителното и умереното потребление на алкохол понижава сърдечно-съдовата смъртност, както при пациенти с известни заболявания на сърдечно-съдовата система, така и при здрави хора.

Но дори и при незначително повишаване на условно безопасните дози алкохол се увеличава сърдечно-съдовата смъртност. Пиянството и алкохолизмът увеличават смъртността, дължаща се на всякакви причини.

Алкохолът и исхемичната болест на сърцето /ИБС/

Минимален риск развитие на ИБС е установен у хората, употребяващи от 2 до 7 порции алкохол седмично.

Следва да се отбележи, че не са установени значителни ползи от употребата на алкохол сред лицата с първоначално нисък риск от коронарна болест на сърцето /с индекс на телесната маса под 25, непушачи, хранещи се здравословно и редовно, правещи физически упражнения/.

Както и в случая със смъртността, превишаването на условно безопасните дози алкохол увеличава риска от ИБС, а при хората с проблеми с алкохола като пиянство и алкохолизъм относителният риск от коронарна болест на сърцето е 1.45.

Алкохол и хипертония

От резултатите на няколко изследвания се установява, че при хората, които изпиват повече от 2 питиета алкохол, се увеличава риска от хипертония с 1.5-2 пъти.

Алкохолът и болестите на сърцето – рискове и ползи
4.6 (91.48%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 29, 2015 21:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи