Амблиопия – „Мързеливо око“

Божка
Написана от Божка април 29, 2016 12:52

Амблиопия – „Мързеливо око“

Акценти:

  • Режим - терапевтичен
  • Амблиопия - симптоми
  • Вродено заболяване - терапия

Свързани:

Амблиопия е заболяване, което е по-познато като „мързеливо око“. При него се наблюдава нарушение на зрението на едното око. Образът, който приема то е изкривен, замъглен и по-слаб в сравнение с другото. От това заболяване страдат около 3% от подрастващите, но добрата новина е, че е лечимо, стига да се вземат мерки навреме.

Какви са симптомите на „мързеливото око“

Необходимо е да предприемете мерки и да заведете детето си на очен лекар, ако забележите някои от следните симптоми:

  • Очите му ви изглеждат кривогледи;
  • Когато гледа на далеч застава с нетипична и неудобна поза на главата;
  • Удря се в предмети сам от едната страна;
  • Премигва твърде често;
  • Закрива си едното око постоянно.

Причини за развитие на амблиопия

От раждането на детето до 7-та му година се формира неговото зрение. Този период е от изключително голямо значение и всички фактори, които могат да затруднят фокусирането върху образи могат да повлияят и образуват  „мързеливо око“.

Сред най-честите причинители на това заболяване са наличието на много голяма разлика в диоптрите на двете очи, което означава, че едното око фокусира нормално за сметка на другото. Други възможни фактори са кривогледството и проблеми с клепача като спадането му, така че да закрие зеницата.

Напълно е възможно и да се оформи „мързеливо око“ в резултат на някакво вродено заболяване на окото, което го затруднява да фокусира и получава ясна картина.

За съжаление това заболяване се унаследява. Ако някой от родителите или роднините има или е имал подобен проблем, то вероятността детето да получи „мързеливо око“ е много по-голяма. За да предотвратите това или да хванете заболяването възможно най-рано е желателно до първата годинка на детето да го заведете на очен лекар или веднага щом забележите някои от симптомите.

Необходимо е и да направите един профилактичен преглед при офталмолог, когато детето навърши 3 години.

Лечение на „мързеливо око“

Колкото по-рано установите проблема, толкова по-добре ще се повлияе от лечението му. Намесата е възможна само докато се формира двуочното зрение, т.е до 7 годишна възраст. След изтичане на този период е невъзможно да постигнете някакъв ефект от каквото и да е било лечение.

Тези първи години са от такова голямо значение за зрението на човек, защото ако не се предприемат необходимите мерки с времето окото може да се научи да не вижда. Мозъкът ще игнорира сигнала, който получава от него, защото е слаб и неразбираем и ще го превърне в нефункциониращ орган.

Всъщност лечението на това заболяване се извършва в два етапа. Най-важно е да се определи какви са причинителите му. При разлика в диоптрите, проблема се решава с подходящи очила. За дефекти засягащи клепача се налага оперативна намеса.

Следващият етап се състои в закриване на здравото око за определен период от време. Това се прави с цел да се стимулира „мързеливото око“. Режимът на закриване се определя от лекар и зависи изцяло от степента на заболяването и възрастта на детето.

Лечението на амблиопията може да се каже, че е изцяло в ръцете на родителите. Колкото по-упорити, търпеливи и последователни са те, толкова по-успешно ще излекуват детето си.  Преждевременното преустановяване на лечението може да заличи всичко, което е било постигнато до момента и за това то трябва да се извършва до 7 годишна възраст непрестанно. Наред с това се правят и периодични прегледи, на които се следи напредъка и се коригират диоптрите на очилата и режима на закриване на здравото око.

Амблиопия – „Мързеливо око“
4.5 (89.84%) 63 глас[а]

Божка
Написана от Божка април 29, 2016 12:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи