Аменорея

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2014 21:34

Аменорея

Акценти:

  • Аменорея
  • Причини
  • На какво обикновено се дължи вторичната аменорея?
  • Разрешава ли се вторичната липса на менструален цикъл често от само себе си?

Свързани:

Аменорея представлява нарушение на менструалната функция, при която жените в детеродна възраст /16-45-годишна възраст/ не получават менструален цикъл в продължение на половин година или повече.

Състоянието обикновено не се явява самостоятелно заболяване, а представлява симптом на генетични, биохимични, физиологични и на психоемоционални разстройства в женския организъм.

При фалшивата или лъжливата аменорея нормалните циклични и хормонални изменения в матката и яйчниците са съхранени, но менструалният секрет от гениталния тракт отсъства поради някакво анатомично препятствие.

При истинската форма на състоянието липсва овулация и забременяването става невъзможно.

Класификацията се основава на две форми на състоянието – лъжлива или фалшива и истинска.

При лъжливата и фалшивата форма анатомичните препятствия, които предотвратяват изтичането на характерния менструален секрет могат да бъдат:

• Атрезия на влагалището, шийката на майката или на девствената ципа;

• В зависимост от анатомичния порок менструалната кръв може да се натрупва в маточните тръби /хематосалпинкс/, маточната кухина /хематометра/ или във влагалището /хемотоколпос/;

В зависимост от причината истинската форма на състоянието може да бъде физиологична или патологична.

Физиологичната форма не представлява болестно състояние и се дължи на съвсем естествени състояния като бременност и лактация или специфичен възрастов период от живота на жената като детство и менопауза.

А патологичната форма на състояние служи като тревожен симптом, свидетелстващ за функционални или органични нарушения в женското тяло.

Ако менструацията не настъпва изначално в тийнейджърските години, то състоянието се означава като първична аменорея.

В случаите, когато менструацията се прекратява във връзка с каквито и да било причина, то тогава липсата на месечен цикъл се означава като вторична.

Какви са причините?

Причините за първичната липса на менструация могат да бъдат генетично обусловени /наследствени/, анатомични и психоемоционални фактори.

При много от пациентките с първичната форма на състоянието във фамилната анамнеза се отбелязва късно /след 17-годишна възраст/ настъпване на първия менструален цикъл при майката и евентуално при по-големите сестри.

В такива случаи състоянието се дължи на обуславящи фактори.

Първичната липса на месечен цикъл се наблюдава при синдром на Търнър – заболяване, характеризиращо се с хипоплазия на половите жлези в резултат на ненормално развитие на половите хромозоми.

Към анатомичните фактори за състоянието се отнасят общото забавяне на физическото развитие, което се проявява в най-различни физически характеристики като телесна слабост, поднормено тегло, недоразвити млечни жлези, тесни бедра, малък ханш и т.н., а също и аномалии в развитието на половите органи, като сраствания на влагалищния канал или на девствената ципа.

Лечение на аменорея

Лечението на първичната липса на менструален цикъл се насочва към отстраняване на всички, предизвикващи я причини.

На пациентките със синдром на Търнър се назначава пожизнена хормонално заместваща терапия /естрогенизация/.

При задържане на физическото развитие на момичетата се назначава специален хранителен режим, насочен към изграждането на мускулна и мастна тъкан и хормонално лечение, стимулиращо менструалната функция.

Хормоналната терапия трябва да се провежда под строгото наблюдение на гинеколог и ендокринолог.

Лечението на вторичната липса на менструация също има за цел премахването на причинителите ѝ.

Когато вторичната форма на състоянието е резултат от рязко понижаване на телесното тегло, за нормализирането на менструалната функция се назначават съдържащи прогестагени орални контрацептиви, които не включват в съдържанието си естрогени.

Често вторичната липса на менструация се разрешава от себе си без прилагане на хормонална терапия при поддържане на разумна физическа активност, спазване на рационален режим на хранене и на труд и почивка и при нормализиране на психоемоционалния фон.

Аменорея
4.5 (89.36%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2014 21:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи