Американски учени препоръчват разстроените хора да гледат клипове с котки

Мария
Написана от Мария юни 19, 2015 05:42

Американски учени препоръчват разстроените хора да гледат клипове с котки

Акценти:

  • Социален контакт - домашни любимци
  • Социална структура на обществото
  • Усещане за благосъстояние

Свързани:

Американски учени успяха да докажат, че видео с миловидни котенца действително подобрява психическото и емоционалното състояние на човека. Изследователите уверяват, че някои хора такива видеоклипове са особено полезни.

Оказва се, че модата с видеоклиповете с необичайни лудории на космати домашни любимци има и научно обяснение.

Освен това според американските изследователи, видеото с котки е особено полезно за хората, изпитващи топли и нежни чувства, след като гледали подобни клипове.

Данните, получени от проведено интернет изследване, показват, че само в мрежата за видео споделяне YouTube през миналата година потребителите са качили за гледане повече от 2 милиона видеоклипа с котки. Тези видеозаписи са били гледани повече от 26 милиарда пъти.

Следва да се отбележи, че клиповете, чиито главни герои са пухкави домашни любимци, се смятат за най-популярното съдържание, те събират повече гледания, отколкото всякакви други видеоклипове в Youtube.

Феноменът с популярността на клиповете с котки беше обяснен от учени от университета на щата Индиана, САЩ.

Те установили, че такива видеозаписи повишават нивата на енергията и увеличават количеството положителни емоции.По време на изследването учените наблюдавали 7000 доброволци, които гледали клипове с котки и други видеа. Около 36% от участниците обичали котки, а около 60% еднакво и котки, и кучета.

След гледането на съдържанието с котки доброволците почувствали прилив на енергия, тяхното настроение се подобрило, а негативните преживявания, тревожността, раздразнителността, агресивността и тъгата, практически оставали на заден план.

Учените установили, че участниците в изследването предпочитат да гледат котки в Интернет през работно време или по време на обучение.

Според авторите на изследването, положителните емоции, които хората получават благодарение на видеото, надвишават чувството за вина, поради нарушаването на работната етика и загубата на време.

И по този начин, гледайки клипове с миловидни котенца вместо да изпълнява поставените му работни задачи, човек получава толкова голяма емоционално възнаграждение, че може да се справи с работата значително по-бързо.

Експериментът също показал, че стопани на котки и доброволците, притежаващи определени психологически черти като стеснителност и готовност за компромиси, по-често от останалите гледат котенца.

В допълнение следва да отбележим, че според множество изследвания домашните любимци подобряват психическото и физическото здраве на своите стопани като понижават кръвното им налагане и нивата им на стрес.

Lisa Wood от училището по опазването на обществено здраве на Университета на Западна Австралия и нейните колеги показали, че хората, които имат домашни любимци дори и печелят повече от останалите.

Международен екип от изследователи провели анкета по телефона на около 2500 души от четири града на САЩ и Австралия. Оказва се, че 42% от стопаните на домашни любимци получавали практическа и емоционална подкрепа от тези, с които те се запознавали, благодарение на своите домашни любимци.

Помощта била най-разнообразна, от услужване с вещи или „чаша захар“ до съвети и разговори за по-важни неща.

Според Lisa Wood, домашните любимци подобряват социалната структура на обществото, психическото здраве и усещане за благосъстояние, тъй като те даряват на хората усещане за съпричастност.

Всеки домашен любимец може да „оправдае“ социален контакт – куче, котка, птича, морско свинче, заек, влечуго или пък златна рибка. Освен това притежателите на домашни любимци стават по-внимателни и към тези, които нямат домашни животни и дори към хората, които не ги обичат.

Американски учени препоръчват разстроените хора да гледат клипове с котки
4.5 (90.43%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 19, 2015 05:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи