Амиотрофична латерална склероза

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2014 13:56

Амиотрофична латерална склероза

Акценти:

  • Кое е най-честото и сериозно усложнение на амиотрофичната латерална склероза?
  • Ефективни ли са лекарства като рилузол за облекчаване на симптомите на заболяването?
  • Разполага ли конвенционалната медицина с начини за предотвратяване прогресирането на АЛС?

Свързани:

Амиотрофична латерална склероза или АЛС представлява заболяване, при което някои нервни клетки в главния и гръбначния мозък бавно загиват.

Тези нервни клетки се наричат моторни неврони и контролират мускулите, които позволяват на тялото да се движи. АЛС също се нарича болест на Лу Гериг.

Хората с това заболяване постепенно се превръщат в инвалиди. Болестта прогресира с различна скорост при различните хора. Някои болни живеят с АЛС в продължение на няколко години.

Но с течение на времето, АЛС затруднява движенията, говоренето, храненето, преглъщането и дишането. Тези затруднения могат да станат причина за нараняване, други заболявания и накрая да доведат до смърт.

В повечето случаи смъртта настъпва около 3-5 години, след започването на клиничните изяви. И въпреки това много хора живеят с болестта в продължение на години и дори десетилетия.

АЛС е рядко заболяване. Всяка година само на 1-2 на 100 000 души им бива поставена тази диагноза, като мъжете често биват засегнати. АЛС може да се появи във всяка възраст, но най-често се развива в средната и по-напреднала възраст.

Какви са симптомите?

Първият признак на болестта е често усещане за слабост в единия крак, ръката, лицето или езика. Това усещане за слабост бавно обхваща двете ръце и двата крака.

Това се случва, тъй като моторните неврони бавно загиват и спират да изпращат импулси до мускулите. Така на мускулите вече „ няма кой да им казва да се движат“. С течение на времето, поради липсата на импулси от моторните неврони, мускулите се обездвижват и те стават все по-малки и по-слаби.

След време АЛС също води до:

• Мускулни спазми;
• Бавна загуба на способността за използване на ръцете за извършване на дейности;
• Затруднения при говорене, хранене, преглъщане, дишане. Болният постепенно напълно се инвалидизира.

АЛС не причинява изтръпване, мравучкане или загуба на чувствителност.

Постепенната загуба на дихателната функция е най-честото сериозно усложнение. Понеже мускулите в гърлото и гърдите отслабват, се затруднява дишането, преглъщането. Пневмония, белодробна емболия, белодробна и сърдечна недостатъчност са най-честите причини за настъпване на смърт.

От какво се причинява?

Лекарите не знаят от какво се причинява заболяването. При 1 на 10 случая има фамилна анамнеза. Това означава, че в 90% от случаите медицинските специалисти не са в състояние да посочат причината за АЛС.

Лечение на амиотрофична латерална склероза

Макар че засега няма лек за това заболяване, лечението ще ви помогне да останете на крака и независими от чужда помощ толкова дълго, колкото е възможно.

Но в началото на тази година в израелска клиника бе проведено проучване с имплантиране на стволови клетки, взети от костни мозък на човека. При повечето пациенти са наблюдавани значителни подобрения, като подобряване на речевите и двигателните възможности.

Окончателният доклад от наблюдението на пациентите, участвали в проучването, ще излезе до края на годината, тъй като са нужни 9 месеца за мониторинг. Авторите на изследването са убедени, че стволовите клетки не само могат да спрат, но и да излекуват болестта.

Лечението, което сега се прилага спомага до известен степен избягване на осакатяването, което предизвиква АЛС:

Трудова и физиотерапия ще ви помогнат да останете здрави и да извлечете максимума от способностите, които все още имате.
Речева терапия – чрез нея ще можете да запазите способността си да говорите, след като говорните проблеми вече са започнали.
Помощни средства и съоръжения като бастуни, проходилки, инвалидни колички, рампи, парапети, повдигнати тоалетни чинии и пригодени душ кабини, ще ви помогнат да останете мобилни, да продължите да общувате и да се самообслужвате. С тяхна помощ ще можете сами да си храните, къпете и да се обличате.
Лекарствата като рилузол са ефективни за облекчаване на симптомите и ще ви позволят да се чувствате комфортно.
Устройства за подкрепа на дишането са полезни, тъй като с прогресирането на заболяването дихателните мускули отслабват.

Амиотрофична латерална склероза
4.4 (87.11%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2014 13:56
Напиши коментар

1 Коментар

  1. миланов април 29, 08:15

    много ми хареса написаното от вас,но имали форум за АЛС. майка ми е със такова заболяване. бих искал да обменям повече опит със други като нея.
    благодаря.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи