Анафилактичен шок

Калина
Написана от Калина август 3, 2014 08:57

Анафилактичен шок

Акценти:

 • Анафилактичен шок
 • Лечение
 • Симптоми
 • Как да се предпазим?

Свързани:

Какво е анафилактичен шок?

Анафилаксията е тежка алергична реакция, която протича бързо и може да причини и животозастрашаваща реакция на целия организъм. Тази реакция може да доведе до силно затруднено дишане и шок и дори и до смърт.

За да се развие анафилактична реакция, е нужно в миналото човек да е бил излаган на веществото, което е предизвикало реакцията на тялото. „Дразнещото“ вещество се нарича антиген. А състоянието се нарича чувствителност към това вещество.

Ужилването от оса например за първи път няма да стане причина за алергична реакция от първото ужилване. Следващото ужилване обаче е възможно да предизвика тежка алергична реакция, известна още като анафилаксия и анафилактичен шок.

Тези реакции обикновено започват от няколко секунди до няколко минути след излагането на антигена. По-рядко те започват по-късно.

Възможно е да развиете чувствителност и анафилаксия към вещество, на което сте се излагали много пъти, без тялото ви да е реагирало и дори да не си спомняте за това.

Какви са симптомите?

Най-тежките и животозастрашаващи симптоми са затрудненото дишане и загуба на съзнание.Затрудненото дишане е поради подуването или спазмите на дихателните пътища. В много редки случаи дишането е възможно да спре напълно.

Загубата на съзнанието е възможно да се дължи и на опасно ниското кръвно налягане, което състояние се нарича „шок“.В по-тежките случаи сърцето спира да изпомпва кръвта. Тези тежки реакции е възможно да доведат до смърт от анафилаксия.

Докато някои от симптомите са животозастрашаващи други просто създават неудоство. Кожата се зачервява и започва да сърби. Възможно е подуване на езика, лицето, устните, гърлото, ръцете и краката.

Лечение на анафилактичен шок

Не се опитвайте да лекувате анафилактичния шок у дома. Ако сте в състояние веднага отидете до най-близкия център за спешна медицинска помощ или се обадете на 112.

Докато изчаквате да дойде линейката, най-важно е да запазите спокойствие:

 • По възможност определете причината за тежката алергична реакция и преустановете излагането на антигена.
 • Вземете някакъв антихистамин например 1-2 таблетки дифенхидрамин, ако можете да преглъщате без затруднения.
 • Ако не можете да си поемете въздух или имате хрипове, използвайте инхалаторенбронходилататор например албутерол, ако имате под ръка. Тези инхалаторни лекарствени средства стимулират разширяването на дихателните пътища и облекчават дишането.
 • Ако се чувствате замаяни и слаби, легнете и вдигнете краката си на високо, над нивото на главата, за да спомогнете за притока на повече кръв към мозъка.
 • Ако имате епинефрин  на инжекции– синтетичен адреналин, го инжектирайте сами, както сте били инструктирани или помолете някой около вас да го направи. Умерената доза синтетичен адреналин бързо обръща и най-сериозните симптоми на анафилаксия.
 • Ако е възможно, вие или тези които са около вас трябва да бъдете подготвени, за да уведомите медицинския персонал какви лекарства сте приемали и кога друг път сте получавали анафилаксия.

Как да се предпазим?

 • Избягвайте по всички възможни начини излагане на веществото – алергена, който е причина за развитието на анафилаксия.
 • Ако алергенът е храна или вещество, което се съдържа в някои храна, трябва да привикнете да четете внимателно етикетите със съдържанието на храните, които консумирате. При поръчка на храни за вкъщи или в ресторант питайте какво съдържат.
 • Ужилването от насекоми е по-трудно да се избегне. Може да е полезно да носите дълги ръкави, когато ходите на открити места. Не си слагайте дрехи с ярки цветове и силни парфюми, които могат да привлекат жилещи насекоми.
 • Бъдете внимателни, когато пиете подсладени напитки на открито.
Анафилактичен шок
4.4 (88%) 45 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 3, 2014 08:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи